пʼятниця, 09 вересня 2022 00:16

Розповіли, як прощатимуться з королевою Єлизаветою II

Розповіли, як прощатимуться з королевою Єлизаветою II

Умовний план траурних заходів у Британії після смерті королеви Єлизавети II називається операція "Лондонський міст".

Його підготували ще в 1960-х роках і з тих пір постійно оновлювали. Він включає в себе дії уряду, англіканської церкви, поліції, армії, ЗМІ, столичної адміністрації та лондонського транспорту. Повністю цей план було розсекречено в 2021 році, повідомляє РБК-Україна.

"Операція розписана на 10 днів – від смерті королеви до її похорону. День смерті королеви називається D-Day", – йдеться в плані.

Протягом декількох хвилин про смерть Єлизавети II по спеціальних каналах зв'язку проінформують прем'єр-міністра, секретаря уряду та високопоставлених міністрів і чиновників.

Протягом 10 хвилин мають бути приспущені прапори над Уайтхоллом (вулиця від парламенту в Лондоні до Трафальгарської площі). Потім королівська сім'я випустить офіційне публічне повідомлення.

Парламент Великобританії та автономні законодавчі органи в Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії негайно припинять роботу. Головна сторінка на сайті королівської сім'ї має випустити коротку заяву про смерть королеви, на всіх сайтах державних відомств і сторінках в соцмережах з'являться чорні банери.

Першим із зверненням до нації повинен виступити прем'єр-міністр, і Ліз Трасс вже зробила це. Буде оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання. Потім має пройти зустріч прем'єра з новим королем Чарльзом III, після чого той теж виступить зі зверненням.

У перший же день пройде панахида в соборі Святого Павла в центрі Лондона. У ній візьмуть участь прем'єр і невелике число високопоставлених міністрів.

У другий день о 10:00 в палаці Сент-Джеймс збереться спеціальна Рада, яка оголосить Чарльза новим сувереном. Захід пройде за участю прем'єра, старших міністрів і так далі. Прокламація буде зачитана в палаці Сент-Джеймс і на Королівській біржі в лондонському Сіті.

Також збереться парламент, щоб узгодити послання співчуття. Всі інші парламентські справи будуть припинені на 10 днів.

О 15:30 прем'єр і кабінет міністрів проведуть аудієнцію у нового короля.

Третій день. Труна королеви має вже перебувати в Букінгемському палаці. Так як вона померла в замку Балморал, то активується операція "Єдиноріг", тобто її тіло мають доставити королівським поїздом, якщо це можливо. В іншому випадку буде запущена операція "Нагляд" – перевезення тіла літаком.

Четвертий день. Вранці король Чарльз прийматиме співчуття у Вестмінстері. У другій половині дня він відправиться в турне по Сполученому Королівству, яке почнеться з відвідування шотландського парламенту і служби в соборі Святого Джайлса в Единбурзі.

П'ятий день. Чарльз має прибути в Північну Ірландію, де прийме чергове співчуття в замку Хіллсборо і відвідає службу в соборі Святої Анни в Белфасті.

Також в Лондоні пройде репетиція операції "Лев" – перенесення труни з Букінгемського палацу в Вестмінстерський палац.

Шостий день. Хода від Букінгемського палацу до Вестмінстерського палацу пройде за маршрутом через Лондон. Після прибуття труни у Вестмінстерській залі відбудеться служба.

З сьомого по десятий день тіло Єлизавети II перебуватиме у Вестмінстерському палаці протягом трьох днів. Труна з нею в центрі Вестмінстер-холу буде доступною для публіки 23 години на добу. Будуть також квитки для VIP-персон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть королеви Великої Британії Єлизавети ІІ: як відреагували зірки

У сьомий день пройде репетиція похоронної процесії.

У восьмий день король Чарльз відправиться в Уельс, щоб прийняти співчуття в місцевому парламенті та відвідати службу в Ліандаффському соборі в Кардіффі.

МЗС має організувати прибуття глав іноземних держав і високопоставлених осіб. Міністерства транспорту і внутрішніх справ побоюються, що потенційно на прощання з королевою в Лондон відразу можуть кинутися сотні тисяч осіб.

Десятий день стане "Днем національної жалоби", він випадає на наступну неділю, 18 вересня.

Похорон Єлизавети II пройде у Вестмінстерському абатстві. Опівдні по всій країні буде оголошено двохвилинне мовчання. Траурні ходи пройдуть в Лондоні і Віндзорі.

У каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку пройде служба, а королева буде похована в меморіальній каплиці короля Георга VI.

У четвер, 8 вересня, померла королева Великої Британії Єлизавета II.

Про смерть повідомив Букінгемський палац. Королева померла на 97 році життя.

Наступним королем став її син. Він називатиметься Карлом ІІІ.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як прощатимуться з королевою Єлизаветою II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути