середа, 22 листопада 2017 05:03

Сталося найгучніше вбивство ХХ ст
15

Джона Фицджеральда Кеннеді, 35 президент Америки
Фото: eurweb.com
Кеннеді перед замахом
Джон Кеннеді з дружиною
Джона Кеннеді вбили на піку кар'єри
Політична кар'єра Джона Кеннеді веде початок від 1946 року

22 листопада 1963 року в Далласі, штат Техас, США, застрелили 35-го американського президента Джона Фіцджеральда Кеннеді. На момент вбивства він перебував зі своєю дружиною Жаклін і губернатором Техасу Джоном Конналлі в авто Lincoln із відкидним верхом. За кермом був агент секретної служби Вільям Ґрір, праворуч від нього сидів інший аґент.

Автор: AP
  Кеннеді перед замахом
Кеннеді перед замахом

Президент помер від пострілу в голову зі снайперської ґвинтівки. Губернатора, який знаходився на передньому сидінні перед Кеннеді, поранили, але він вижив. Того ж дня було вбито поліцейського Ґ'юстона Джей-Ді Тіппіта.

Автор: AP
  Перші секунди після вбивства Кеннеді
Перші секунди після вбивства Кеннеді

Стріляли з 6 поверху техаського книгосховища. Лі Харві Освальд вийшов з будівлі незабаром після пострілів. Його заарештували. Протягом 12 годин Освальду пред'явили звинувачення у вбивстві Кеннеді і Тіппіта. Заарештований заперечував свою провину.

За два дні Освальда вели через підвал поліцейського управління для передачі в Далаську в'язницю. Подію висвітлювали багато ЗМІ в прямому ефірі. Тоді господар нічного клубу в Далласі Джек Рубі вистрілив Освальду в живіт. Убивство побачили мільйони глядачів.

Рубі привів два пояснення, чому він убив Освальда: щоб помститися за президента, щоб урятувати його дружину Жаклін Кеннеді від необхідності виступати свідком у суді. Йому пред'явили звинувачення у вбивстві і засудили до смертної кари. Чоловік оскаржив вирок, але 1967-го року помер в тюрмі від раку, до початку слухань за його апеляцією.

Найгучніше вбивство ХХ ст

Спеціальна комісія на чолі з головою Верховного суду Ерлом Уорреном дійшла висновку, що замах на Кеннеді здійснив убивця-одинак Освальд. Він зробив три постріли - перша куля влучила в Кеннеді, друга - в губернатора, третя - в голову Кеннеді.

За 10 місяців роботи Уоррен надав наступний звіт: по Кеннеді стріляли з вікна 6 поверху складу шкільних підручників; вогонь вів один Лі Харві Освальд; не було виявлено жодних доказів того, що Освальд і Джек Рубі знали один одного.

Автор: AP/J.Walter Green
  Суперечки з приводу того, хто вбив Джона Кеннеді не вщухають досі. Серед підозрюваних - мафія, ЦРУ, Фідель Кастро, Ліндон Джонсон і багато інших
Суперечки з приводу того, хто вбив Джона Кеннеді не вщухають досі. Серед підозрюваних - мафія, ЦРУ, Фідель Кастро, Ліндон Джонсон і багато інших

У доповіді йдется, що Освальд протягом 1959-1962-х років працював на радіозаводі в Мінську. У квітні 1961 року взяв шлюб із радянською громадянкою Мариною Прусаковою, у них народилася дочка. Доказів зв'язку Освальда зі спецслужбами тоді не знайшли.

Однак за Рубі ФБР стежило ще влітку 1962-го року, більш ніж за рік до вбивства Кеннеді. З розсекречених матеріалів також випливає, що ФБР стежило і за Освальдом незадовго до замаху, але в якийсь момент втратило слід.

Трамп притримав деякі секрети

Наприкінці жовтня 2017-го закінчився 25-річний термін секретності архіву документів про вбивство Кеннеді. До цього влада США вже публікувала деякі файли з нього: попередня порція архіву побачила світ 24 липня і містила 3,9 тис документів.

26 жовтня в базі Національного управління архівів і документації США опубліковали ще 2891 документ у справі про вбивство Кеннеді.

"Сьогодні я віддаю наказ остаточно зірвати покриви. Але в цей же час виконавчі структури і агентства запропонували мені дати час на редагування деякої інформації в інтересах національної безпеки, правопорядку і міжнародних зв'язків. У мене немає вибору - на сьогоднішній день - крім як погодитися на цю редактуру, щоб не допустити нанесення необоротних втрат безпеці нашої держави", - заявив нинішній президент Америки Дональд Трамп.

"Будь-яка структура, яка захоче продовжити засекречування документів після 26 квітня, повинна буде давати такі рекомендації з крайньою обережністю".

За словами джерел Reuters в американському уряді, Трамп дав урядовим установам 180 днів на обґрунтування тимчасової заборони на публікацію інших документів у справі Кеннеді. До кінця квітня наступного року опублікують іще тисячі документів щодо гучної справи.

Версії вбивства Кеннеді

Серед основних апокрифічних версій про замах на Кеннеді - твердження про причетність до загибелі президента ЦРУ і мафії. Спроби встановити істину за допомогою незалежних розслідувань ще більше заплутали гучну справу. Тільки з'являлися потенційні свідки, як вони відразу ставали "кандидатами на той світ".

Так, Джек Хантер, який побував відразу після вбивства Освальда у нього в квартирі, був убитий у поліцейській дільниці - у правоохоронця нібито мимовільно вистрілив пістолет. Журналіста Джема Косера, який оглядав разом із Хантером квартиру Освальда, застрелили у нього вдома. Таксист, який віз Освальда в день вбивства президента, незабаром загинув в автокатастрофі. Таємниче померла журналістка Дороті Калголлен, а їй вдалося більше години розмовляти віч-на-віч із Джеком Рубі.

У серпні 1990-го на прес-конференції в Далласі 29-річний Рікі Уайт заявив, що його батько Уайт-старший був одним із трьох людей, які стріляли в Кеннеді. За словами Уайта, Освальду заздалегідь відводилася роль "цапа-відбувайла", а по президенту вдкрили вогонь його батько, який поранив Кеннеді в горло і смертельно - в голову, і ще один, невідомий досі учасник замаху.

Громадська думка США не вірить офіціальній версії про вбивцю-одиночку. Одні вважають, що, отримавши від мафії допомогу під час передвиборної кампанії, Кеннеді після обрання президентом забув про свій "борг" - і поплатився життям. Інші думають, що причина загибелі президента крилася в його небажанні дати санкцію ЦРУ на фізичне знищення кубинського лідера Фіделя Кастро.

Відповідно до соцопитувань, 62% американців вважають, що вбивство Кеннеді було замовним і воно досі нерозкрите, а про непричетність Освальда написано багато томів.

Автор: AP
  Громадяни США вважают убивство Кеннеді замовним і досі нерозкритим
Громадяни США вважают убивство Кеннеді замовним і досі нерозкритим

Радянська влада назвала вбивство Кеннеді добре спланованою змовою ультраправих США. Нібито СРСР вважав Освальда "невротичним маніяком, не лояльним ані до своєї країни, ані до чогось іншого". Однак із опублікованих файлів відомо, що під час поїздки Освальд підтримував зв'язок з посольствами СРСР і Куби і, за деякими даними, відкрито говорив про намір вбити президента.

Про зради ні слова

Джон зустрів майбутню дружину Жаклін Лі Був'є 1951-го року в будинку журналіста Чарльза Леффінгвелла Бартлетта. За 2 роки він почав серйозно стосунки з дівчиною. Їхнє одруження відбулося в Ньюпорті.

Автор: AP
  Жаклін Кеннеді до останного була поруч із помираючим чоловіком
Жаклін Кеннеді до останного була поруч із помираючим чоловіком

У сімейної пари народилося четверо дітей. Але перша дитина, дочка Арабелла (1956 р.н.), і останній - син Патрік (1963) - померли. В живих залишилася Керолайн (1957) і Джон (1960). Син був адвокатом і журналістом. У 38 років він трагічно загинув у результаті аварії літака.

Донька Кеннеді - доктор юридичних наук, адвокат, філантроп і письменниця.1986-го року вона вийшла заміж за Едвіна Шлоссберга, власника нью-йоркської дизайнерської компанії. 2013-го її обрали американським послом і вона очолила дипмісію країни в Японії.

Джону Кеннеді (як і Жаклін Кеннеді) приписували безліч романів. До числа коханок президента відносять чиновницю бельгійського посольства Памелу Тернер, яку він пізніше зробив прес-секретарем своєї дружини, акторку Джудіт Кемпбелл-Екснер, шведську аристократку Гуніллу фон Пост, яка описала їх любовний зв'язок у своїй автобіографічній книзі, і багатьох інших жінок.

Автор: Imidge.com.ua
  За чутками, Джон Кеннеді мав інтимний зв'язок із Мерилін Монро
За чутками, Джон Кеннеді мав інтимний зв'язок із Мерилін Монро

Найвідомішим "романом" Джона Кеннеді на стороні вважається його зв'язок із Мерилін Монро. Вони познайомилася 1961 року, коли Джон ще не був президентом. Довгий час ці стосунки залишалися в секреті. Однак у травні 1962-го Монро мала їхати на зйомки фільму "Щось має трапитися", але натомість сіла на приватний літак і полетіла до Нью-Йорка на день народження Джона Кеннеді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мерилін Монро: 55 сторінок життя найсексуальнішої жінки ХХ ст

На святі вона, неймовірно сексуальна, хтивим млосним голосом проспівала: "Happy birthday, Mr. President". Після цього громадськість не сумнівалася в їхньому інтимному зв'язку.

Всупереч поширеним чуткам, немає ніяких фізичних доказів того, що у Мерилін був любовний зв'язок із Джоном або його братом Робертом Кеннеді. Однак на сьогодні існує 5 версій причини смерті Монро. Одна з них - вбивство, що вчинили спецслужби за наказом братів Кеннеді, щоб уникнути розголосу їх сексуальних зв'язків.

Сама Жаклін Кеннеді в ексклюзивному восьмигодинному інтерв'ю історику і помічникові президента Артуру Шлезінгеру, яке зробили за 4 місяці після вбивства її чоловіка, назвала Джона Кеннеді добрим і чесним, справжнім джентльменом. Про його зради вона не сказала ні слова. Саме Жаклін після смерті Джона Кеннеді зробила все, щоб її чоловік залишився в американській історії справжньою "іконою".

Колишня перша леді США з приводу замаху на Кеннеді повідомила лише, що чоловік припускав такий розвиток подій. Тоді Кеннеді дійшов висновку, що Лінкольн (вбивство 16 президента США Авраама Лінкольна скоєно 14 квітня 1865 року в Вашингтоні на виставі "Наш американський кузен". Лінкольна смертельно пораненив пострілом у голову актор Джон Вілкс Бут. - Gazeta.ua) був убитий вчасно, на піку своєї слави, і після Карибської кризи, яка благополучно вирішилася, Джон Кеннеді вимовив: "Що ж, якщо мене коли-небудь застрелять, то краще б саме сьогодні".

Джон Кеннеді: довідка

Джон Кеннеді народився 29 травня 1917 року в Брукліні у одній із найвпливовіших сімей США. Його батько, Джозеф Патрік Кеннеді, мультимільйонер, власник банків, заводів, кіностудій, був видатним діячем Демократичної партії. Роза, мати Джона - дочкою Джона Фіцджеральда, мера Бостона.

Автор: Milenio
  Джон Кеннеді в дитинстві
Джон Кеннеді в дитинстві

У шкільні роки Джон часто хворів і ледь не помер від скарлатини. Навчався у початковій школі Edward Devotion, потім - в Dexter School для хлопчиків і, нарешті, в The Noble and Greenough School. Незважаючи на часті хвороби, він активно займався спортом, відрізнявся бунтарською поведінкою і не надто гарною успішністю. 1940 року Джон закінчив Гарвардський університет.

Під час найбільшого в історії військового конфлікту 1939-1945 років Джон Кеннеді брав участь у військових битвах. Як командир він проявив рішучість і мужність під час порятунку екіпажу потопленого японцями торпедного катера. Він зумів разом із товаришами по службі вплав дістатися до берега, підтримуючи пораненого бійця у воді протягом 5 годин.

Автор: Gentleman's Journal
  Молодий Джон Кеннеді
Молодий Джон Кеннеді

Після звільнення в запас Джон став журналістом. Однак батько переконав його зайнятися політикою. Так 1946 року 29-річний Кеннеді став конгресменом, а 1952-го - сенатором.

Джона обрали лідером Америки 1961 року, коли йому було 43. Він став наймолодшим за всю історію і першим, народженим у ХХ ст, главою США, а також єдиним на цій посаді лауреатом Пулітцерівської премії (за біографічний твір "Профілі мужності"). Також Кеннеді був прихильником римсько-католицької церкви.

Автор: Reuters
  Жодну подію в американській історії не екранізувати так часто, як вбивство 35-го президента США
Жодну подію в американській історії не екранізувати так часто, як вбивство 35-го президента США

Джон Кеннеді мав популярність і всенародну любов, бо демонстрував високу відповідальність у прийнятті рішень.

За роки перебування при владі він не раз виявляв рішучість, державну мудрість і високий рівень інтелекту. З метою пом'якшення міжнародної напруженості він домігся підписання Договору про заборону ядерних випробувань, ініціював реалізацію програм соціально-економічних реформ, впровадження дипломатії "нових рубежів", створення Корпусу миру, "Союзу заради прогресу".

Джон Кеннеді: цитати

І одна людина може щось змінити, а спробувати має кожен.

Коли я вступив на посаду президента, найбільше мене вразило те, що справи дійсно були такі погані, як ми стверджували.

• Або людство покінчить із війною, або війна покінчить із людством.

• Не просіть у бога легкого життя, просіть, аби він зробив вас сильнішими.

• Слово "криза", написане китайською, складається із двох ієрогліфів: один означає "небезпека", а інший - "сприятлива можливість".

• Я - ідеаліст без ілюзій.

• Можете пробачити ваших ворогів, але не забувайте їхні імена.

• Той, хто може терпіти невдачу, зможе досягнути багато чого.

• Нація виявляє себе не лише в людях, яким вона дає життя, але і в тому, яким людям вона віддає почесті, яких людей вона пам'ятає.

• Комітет - це дванадцять чоловік, що роблять роботу одного.

• Щирість завжди потребує доказу.

• У внутрішній політиці ми ризикуємо тільки зазнати поразки; зовнішня політика здатна звести нас у труну.

• Ніколи не можна вести переговори з почуття страху.

• У перемоги безліч батьків, а невдача завжди сирота.

• Ті, хто робить мирну революцію неможливою, роблять насильницьку революцію неминучою.

• Я переконався, що дипломату потрібні залізні нерви професійного кишенькового злодія.

• Безкорисливим - ілюзії, корисливим - гроші, на які можна купити ілюзії.

• Зміни - закон життя. І ті, хто дивиться лише в минуле або тільки на сьогодення, безперечно - пропустять майбутнє.

• Ми ніколи не повинні забувати, що найвище досягнення не вимовляти гучні слова, а жити по ним.

• Чим більше я роблю дурниць, тим популярнішим я стаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джон Кеннеді запобіг Третій світовій війні

Джон Кеннеді планував розв'язати війну з СРСР за підтримки керівників провідних силових і розвідувальних американських інстанцій. Про це свідчать дані з розсекречених архівів про політика.

Старту військового вторгнення в СРСР і великої війни мала передувати інсинуація нападу на військовий об'єкт США або базу їх союзників за допомогою радянських літаків.

Також стало відомо, що першим за розробку плану взявся генеральний прокурор США і брат політика - Роберт.

Автор: AP
  Клан Кеннеді: Джон (зліва), Роберт і Тед. Джона і Роберта вбили, Тед помер у віці 77 років від пухлини мозку
Клан Кеннеді: Джон (зліва), Роберт і Тед. Джона і Роберта вбили, Тед помер у віці 77 років від пухлини мозку

Роберта Кеннеді застрелили 5 червня 1968 року, в Лос-Анджелесі під час передвиборної кампанії в ході президентських виборів. На той момент він був на посаді сенатора США і виступав як кандидат в президенти від Демократичної партії. Вбивство сталося в готелі "Амбассадор". Серхана Бішара Серхана, палестинсько-йорданського іммігранта, засудили за вбивство Роберта Кеннеді і він відбуває довічне ув'язнення за злочин.

Під час суду Бішар зробив заяву, що стріляв із лихим умислом, який заздалегідь обдумав у 20 років (у 1968-му Серхану було 24 роки), але згодом відмовився від цих слів і заявив, що нічого не пам'ятає про момент стрілянини. Захист Серхана безуспішно спробував довести, що під час стрілянини він був в "обмеженому" ґлузді. Нині Серхану 73 роки.

Зараз ви читаєте новину «Сталося найгучніше вбивство ХХ ст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути