понеділок, 25 лютого 2019 16:30

Помер літературознавець та письменник Леонід Ушкалов

Помер літературознавець та письменник Леонід Ушкалов
Письменник Леонід Ушкалов помер на 63-му році життя. Фото: Сергій Рожко

25 лютого пішов із життя український літературознавець та письменник 62-річний Леонід Ушкалов. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила доцентка Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Наталія Левченко, пише видання Читомо.

"Сьогодні трагічний день, який погасив світ величної Людини… Пішов від нас у інші світи доктор філологічних наук, професор, великий вчений світового рівня, педагог, колега, керівних моєї кандидатської й докторської дисертацій, справжній друг і наставник Леонід Володимирович Ушкалов", — написала вона.

Причину смерті вченого не повідомляють.

Леонід Ушкалов народився 5 лютого 1956-го у смт. Краснопілля Сумської області. Працював викладачем, доцентом, професором на кафедрі української та світової літератури Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди.

У 1989-му захистив кандидатську дисертацію на тему: "Творчість Григорія Сковороди і антична культура", а в 1996-му докторську – "Література українського бароко в її зв'язках із філософією". Був автором академічних розвідок з історії української літератури, філософії та богослів'я, науково-популярних праць, дитячих книжок. В його доробку такі книги: "Нариси з філософії Григорія Сковороди", "З історії української літератури XVII–XVIII століть", "Есеї про українське бароко", "Моя шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання", "Сковорода, Шевченко, фемінізм… : Статті 2010-2013 років", "Що таке українська література: есеї", "Література і філософія: доба українського бароко", "Україна і Європа: нариси з історії літератури та філософії", "Шевченко від А до Я" та багато ін.

Леонід Ушкалов був упорядником, перекладачем, автором передмов, приміток і коментарів до різних видань. Серед них: "Григорій Сковорода. Сад божественних пісень", "Дмитро Чижевський. Філософія Г. С. Сковороди", "Павло Тичина, Максим Рильський. Вибране", "Тарас Шевченко. Щоденник" та інші.

У 2007-му він отримав Міжнародну літературно-мистецьку премію імені Григорія Сковороди, а у 2010-му - премію НАН України імені Івана Франка за працю "Григорій Сковорода. Повна академічна збірка творів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер славетний український композитор

Дружина письменника Леоніда Ушкалова - Олександра, працює редактором, коректором та перекладачем. Їхній син Олександр (Сашко) Ушкалов - письменник і літературознавець.

Після тяжкої хвороби у віці 77 років помер Роман Кудлик.

Роман Михайлович Кудлик відомий поет, колишній редактор літературного журналу "Дзвін". Член Національної спілки письменників України.

Зараз ви читаєте новину «Помер літературознавець та письменник Леонід Ушкалов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути