вівторок, 29 серпня 2017 09:49

Помер чоловік, який першим у світі заробив мільйони на настільній грі
13

Чарльз Дерроу
Фото: livepark.pro
Класична "Монополія"
Гра "Монополія"
"Монополія" Дєрроу стала однією із найпопулярніших ігор світу
Гра "Землевласники"

29 серпня 1967 року помер американець Чарльз Дерроу, творець популярної економічної гри "Монополія". Дерроу став першою у світі людиною, яка заробила мільйони на настільній грі.

Відомостей про життя Чарльза Дерроу дуже мало. Енциклопедії стверджують, що він народився 10 серпня 1889-го. Відомо, що одружений Чарльз проживав у місті Джермантауні, штат Пенсільванія. Його робота не мала нічого спільного ні з економікою, ні з іграми - він був звичайним продавцем і установником опалювального обладнання.

Після біржового краху 1929 року почалася Велика депресія. Дерроу залишився без роботи. Заробляв гроші, як міг, - робив ремонт на дому, мив посуд у ресторані, вигулював собак.

Автор: kp.ua
  Гра "Землевласники"
Гра "Землевласники"

Напівжебрацьке існування тривало 4 роки. Але коли глава сім'ї дізнався, що незабаром стане батьком другої дитини, він вирішив зробити щось екстраординарне. Чарльз згадав бачену ним ще в дитинстві економічну "Гру землевласника" (Landlord`s Game). Йому здалася цікавою ідея пристосувати давню гру до нових умов.

Атрибути першої "Монополії" були зроблені особисто Дерроу - картки він писав сам, а будиночки і готелі зробив із дерев'яних трісок. Класична версія "Монополії" містить 8 фішок: бойовий корабель, капелюх, собаку на прізвисько Скотті, гоночну машину, черевик, кішку, тачку і наперсток. За всю історію на ігровому полі перебували до 20 різних фішок, включаючи слона, портмоне, мішок із грошима і ведмедя в російській версії гри

З "Ігри землевласника" Дерроу взяв основні елементи - ігрову карту і ключове поле "Банк". Все інше вигадав самостійно, ускладнивши гру. На ігровому полі він розташував клітини, що позначають міські квартали з нерухомістю, залізничні станції, а також зони "Вперед", "Шанс", "Автостоянка", "Тюрма", "Громадські фонди". Кожному учаснику він визначив стартовий капітал, за допомогою якого той під час гри мав купувати нерухомість, збільшувати свої активи, платити податки, стягувати оренду, продавати, обмінювати, брати кредити і витісняти конкурентів. Щоб перемогти, потрібно довести до банкрутства суперників і створити власну монополію, пише livepark.pro.

Автор: livepark.pro
  "Монополія" Дєрроу стала однією із найпопулярніших ігор світу
"Монополія" Дєрроу стала однією із найпопулярніших ігор світу

Першими тестерами гри були безробітні друзі самого винахідника та його вагітна дружина. Чарльз трохи переробив своє дітище і назвав його "Монополія". Він удвох із дружиною виготовив кілька примірників нової гри і запропонував їх на реалізацію мережі універсальних магазинів Філадельфії. Результати виявилися непоганими. Винахідник, натхненний успіхом, вручну зробив кілька десятків комплектів "Монополії". Вони теж були швидко розкуплені.

Автор: livepark.pro
  Класична "Монополія"
Класична "Монополія"

Коли рахунок проданих коробок "Монополії" пішов на сотні, Дерроу запропонував компанії Parker Brothers, тодішньому лідеру на ринку іграшок, купити його винахід. Але отримав лист із категоричною відмовою "через 52 помилки в дизайні".

Дерроу такий поворот справи не збентежив, адже він знав, що його дітище непогано продається. За допомогою товариша з друкарні він налагодив серійний випуск картонок з грою і запропонував їх мережі філадельфійських супермаркетів Wanamaker по $4 за штуку. Протягом декількох днів були продані 5 тис. коробок "Монополії". Супермаркети зажадали від Дерроу все нові і нові поставки. Відомий у Нью-Йорку іграшковий магазин Шварца замовив 200 екземплярів

Одна з відвідувачок магазину Шварца купила дочці "Монополію" та із захопленням розповіла про приголомшливу нову гру своїй подрузі Саллі Бартон. Чоловіком останньої виявився Роберт Бартон - президент компанії Parker Brothers. Дізнавшись від дружини про появу якоїсь гри, що конкурує з його продукцією, він помчав у магазин Шварца і придбав її. До пізньої ночі його сім'я грала в "Монополію".

Автор: kp.ua
  Гра в "Монополію"
Гра в "Монополію"

За кілька днів Чарльз виявив у поштовій скриньці лист від Parker Brothers. Тон цього послання разюче відрізнявся від колишнього: мовляв, фахівці компанії ще раз вивчили заявку на гру "Монополія" і знайшли в цьому проекті чималий комерційний потенціал.

Автор: kp.ua
  "Монополія", 1935 рік
"Монополія", 1935 рік

У січні 1935-го договір між Чарльзом Дерроу і Parker Brothers був підписаний. 6 лютого на прилавках американських магазинів з'явилися тисячі чорно-біло-червоних коробок із зображенням вусатого товстуна в циліндрі (символ "Монополії"). Продажі перевищили всі очікування: американці масово ставали "монополістами". Цього року "Монополія" стала найбільш продаваною грою в Америці.

Сотні тисяч примірників публіка змела з прилавків у перший рік продажів (щомісячний випуск "Монополії" становив понад 20 тис. коробок), що було абсолютною фантастикою для американської економіки у часи кризи

1936 року "Монополія" зробила крок за межі континенту - у Великій Британії вийшла в світ перша національна версія, що враховує місцеві особливості (зокрема, назви вулиць і валюту). А після Другої світової грати в ринкову економіку почали в соціалістичних країнах: у магазинах ідейно порочна гра не продавалася, тому бажаючі задовольнялися самопальними версіями - власного виготовлення або продукцією підпільних виробників.

1941-го Британські секретні служби ініціювали створення John Waddington Ltd., який виробляв спеціальне видання "Монополії" для ув'язнених у нацистських в'язницях. Коробки з грою передавали в тюрми агенти спецслужб під виглядом благодійних груп. У них ховали карти місцевості, компаси, справжні гроші та інші речі, необхідні для втечі.

Автор: kp.ua
  Грають у "Монополію", 1950 рік
Грають у "Монополію", 1950 рік

Parker Brothers, аби виключити найменшу ймовірність втрати колосальних надприбутків, придбала права на "Гру землевласника" і "Фінанси". Сам же Чарльз вельми швидко став мільйонером.

Про подальше його життя також відомо мало. У 46 років Дерроу відійшов від справ. Він придбав у власність маєток у Пенсільванії, де жив із дружиною до кінця своїх днів, зрідка вибираючись на вояж по казино Атлантик-Сіті. Після його смерті там з'явилася його меморіальна дошка.

Автор: Orbitz
  Пам'ятна дошка, присвячена Дерроу та "Монополії" в Атлантік-Сіті
Пам'ятна дошка, присвячена Дерроу та "Монополії" в Атлантік-Сіті

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядало Атлантик-Сіті 100 років тому - ретрофотографії

Найбільш вражаючий турнір по "Монополії" відбувся 1973 року в Атлантик-Сіті. Розмір ігрового поля становив близько 5,4 м з кожного боку, але не це головне. Рухомі фішки в грі замінювали дівчата в бікіні

Сьогодні "Монополія" має транснаціональний статус. З огляду на примхи покупців, виробники винайшли безліч несподіваних адаптацій захопливої гри. Наприклад, у продажу з'явилася "Монополія" з шоколаду (вартість приблизно $600) і золота ($100 тис.). Найдорожча "Монополія" коштувала $2 млн. Її 1998 року створив ювелір Сідні Мобел з Сан-Франциско. Поле для гри він прикрасив золотом, а місця на полі позначив 42 діамантами, передає kp.ua.

Випустили "Монополію" і для фанатів дайвінгу - спеціальне металеве поле вміщене у водонепроникний футляр. Розроблена спеціальна версія для сліпих. У світі проводять комерційні змагання (в тому числі з 1973 року - світові чемпіонати) по грі "Монополія" із солідними призовими фондами.

У США 1975 року іграшкових грошей для "Монополії" було надруковано вдвічі більше, ніж справжніх доларів. На сьогодні продані понад 200 млн примірників гри. Щорічно в кишеню корпорації Hasbro, що купила 1991 року компанію Parker Brothers, сиплеться величезний прибуток

2011 року Hasbro спільно з Emmett/Furla Films випустили документальний фільм Under the Boardwalk: The MONOPOLY Story про те, як "Монополія" стала однією з найпопулярніших настільних ігор сучасності. Стрічка отримала безліч нагород і позитивних відгуків критиків.

Найсерйознішим суперником "Монополії" є "Антимонополія", яку вигадав професор економіки університету Сан-Франциско Ральф Анспах. Її головна відмінність від дітища Дерроу: зусилля гравців зосереджені не на тому, щоб стати монополістами самим, а на тому, щоб зруйнувати намічену монополію суперників. Професор довгий час марно намагався зацікавити своєю грою виробників настільних ігор, а потім заснував власну фірму. Відтоді він продав понад мільйон примірників. Спадкоємці Дерроу подали в суд, але Анспах виграв десятирічну тяжбу і продовжує випуск "Антимонополії".

Зараз ви читаєте новину «Помер чоловік, який першим у світі заробив мільйони на настільній грі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути