середа, 07 березня 2018 12:22

Перший спектакль поставив у Києві - помер російський режисер

Перший спектакль поставив у Києві - помер російський режисер
Помер режисер Отар Джангішерашвілі Фото: vestikavkaza

6 березня у Волгограді помер народний артист Росії і режисер театру Отар Джангішерашвілі, 74 роки. Понад 5 років свого життя він провів у Києві.

Про це повідомляє Обозреватель.

В українській столиці майбутній режисер закінчив театральний вуз і поставив перший спектакль.

Він приїхав до Києва у 1966 році після закінчення служби в радянській армії в гості до армійського товариша. Тту познайомився з режисером Дмитром Алексідзе, який очолював Український театр і кафедру режисури в Інституті театру і кіно ім. Карпенка-Карого. Після спілкування з ним Джангішерашвілі вирішив продовжити навчання у Києві.

Тут Отар з друзями вперше поставив "Гамлета". Ще до початку репетицій він вважав, що трагедії не вистачає пафосу і революційності, властивої тому часу. Він "дописав" Шекспіра, і в спектаклі Гамлет заговорив віршами молодого авангардиста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер музикант британського рок-гурту Veronica Falls

Прем'єра відбулася у присутності великої кількості народу і стала сенсаційною. Журналісти обступили студента-режисера і були дуже здивовані його товариськістю.

Буквально на наступний день після проведеного фурору Отар купив собі капелюх і закурив сигару. У такому вигляді він відправився в інститут.

"Мені здавалося, що саме так повинен виглядати відомий Майстер. Я крокував гордо по інститутських коридорах поки не зустрів професора Алексідзе. Мій наставник був розлючений і трусив свіжим номером газети, де помітно кричав заголовок "Мій Гамлет". "Твій Гамлет?" - Алексідзе розірвав газету на шматки. Рано тобі святкувати перемогу. І запам'ятай, якщо почнеш козиряти своїми успіхами, тобі як художнику кінець", - згадував Джангішерашвілі.

Розмова з викладачем і наставником була повчальною для молодого режисера.

"Багато часу пройшло, перш ніж я зрозумів, наскільки праві мої вчителі. У ту ж хвилину я був обурений і глибоко ображений. Бо сам не відаючи того, був хворий найстрашнішою для творчої людини хворобою - зірковою. Вона страшніша туберкульозу та дуже багатьох людей доводила до трагічного кінця. Урок, піднесений мені, врятував мене надалі", - ділився Отар.

Крім навчання у Києві, Отар Джангішерашвілі також провів кілька років в іншому українському місті – Одесі. Тут з 1975 по 1977 роки працював у місцевому Театрі оперети.

Джангішерашвілі народився 29 липня 1943 року в грузинському Горі. За своє життя працював режисером-постановником у різних театрах СРСР. У 1988 році заснував Волгоградський Новий Експериментальний театр (НЕТ). З 1997 року був професором кафедри акторської майстерності та режисури Волгоградського державного інституту мистецтв і культури. А з 2005 року був головою Волгоградського регіонального відділення Спілки театральних діячів РФ.

Зараз ви читаєте новину «Перший спектакль поставив у Києві - помер російський режисер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути