вівторок, 01 червня 2021 10:54

Папа Римський благословив оперу Мирослава Скорика

Папа Римський благословив оперу Мирослава Скорика
Майбутній композитор почав творити музику у шестирічному віці. Фото: Твоє місто

2020-го на 82-му році в Києві не стало композитора Мирослава Скорика.

Він багато років був художнім керівником Київської опери. 26-річним написав музику до фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова.

Є автором понад 40 художніх фільмів, багатьох камерно-інструментальних творів, кількох балетів та опери "Мойсей" за поемою Івана Франка. Прем'єра опери відбулася у Львові, а спектакль благословив і профінансував Папа Іван Павло ІІ. Найбільшою нагородою композитор вважав те, що його твори виконують вуличні музиканти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Композитору проломили голову

Майбутній композитор почав творити музику в 6-річному віці. Оперна співачка Соломія Крушельницька була сестрою баби композитора й помітила його здібності.

"Батьки вирішили показати мене Соломії Крушельницькій. Вона попросила щось заграти на фортепіано. Ноти на той час я вже знав. Почав грати й раптом зупинився. Сказав, що не продовжуватиму, бо інструмент фальшивить. Вона зрозуміла, що в мене абсолютний слух", - пригадував маестро.

Він не полишив музичної справи навіть після того, як родину 1948 року репресували в Сибір. Там продовжував вчитися грати на фортепіано та скрипці.
Повернувся до Львова 1955-го та вступив до місцевої консерваторії.

Музика композитора до фільму "Високий перевал" Володимира Денисенка "Мелодія ля-мінор" стала однією з найпопулярніших у творчому доробку маестро. У 1960-х також була популярна його пісня "Не топчіть конвалій", яку виконувала Лариса Кузма. Згодом Мирослав Скорик одружився зі співачкою, і їхній шлюб тривав 20 років.

Маестро одружувався тричі. Останній шлюб композитора - із журналісткою львівського телебачення Адріаною Стельмах. З нею композитор також прожив близько 20 років. Називав її натхненницею багатьох творів.

У Львові на Личаківському цвинтарі поховали композитора Мирослава Скорика. Прощання з ним пройшло в соборі Святого Юра. Композитора проводжали оплесками.

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський благословив оперу Мирослава Скорика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути