середа, 30 червня 2021 15:09

Помер настоятель "козацького" скиту на Афоні

Автор: Фото надав Сергій Шумило
  Схіархимандрит Іоаким 29 років був настоятелем Афонського Іллінського скиту. Помер 28 червня
Схіархимандрит Іоаким 29 років був настоятелем Афонського Іллінського скиту. Помер 28 червня

Учора на Святій горі поховали схиархимандрита Іоакима – настоятеля Афонського Іллінського скиту. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів український історик, директор Інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило.

"Отець Іоаким помер 28 червня на 82-му році. Був настоятелем Афонського Іллінського скиту, заснованого 1757 року видатним українським святим преподобним Паїсієм Величковським і в якому колись тривалий час подвизалися запорозькі козаки. Тому цей скит називають "далеким закутком України на Афоні". Схиархимандрит Іоаким був однокласником нинішнього патріарха Варфоломія, тривалий час служив військовим капеланом у грецькій армії. Потім 28 років служив у різних храмах міста Кавала. Згодом був настоятелем монастиря Агіос Сілас, а також був ініціатором створення Преображенського монастиря Спаса Переможця. Після переїзду на Святу гору Афон служив у монастирі Ксенофонт. А з 1992 року став настоятелем нового грецького братства Свято-Іллінського скиту", - розповів Шумило.

За майже 29 років настоятельства отця Іоакима в Іллінському скиті повністю відреставрували обитель, створили музей.

"У спілкуванні отець Іоаким завжди був простим і гостинним. Принаймні таким він запам'ятався мені. Мав богословську освіту, а його проповіді й повчання завжди були просякнуті глибоким богословським змістом. Коли в листопаді 2017-го я організовував міжнародну наукову конференцію "Київські Паїсіївські читання", присвячену 295-річчю від дня народження преподобного Паїсія Величковського, він надіслав на нашу конференцію благословення та змістовне й цікаве вітальне слово. З його благословення мені вдалося ідентифікувати мощі афонського старця Аникити, які зберігаються в Іллінському скиті. Він мав чимало духовних чад у всьому світі, зокрема й в Україні, які його глибоко шанували", - додав історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Козаки були ченцями афонських монастирів" - науковець відшукав свідчення про українську спадщину на Святій горі

В Оксфорді готується до друку книжка про старця зі Святої гори Аввакума Вакарова, який був родом із Закарпаття. Це спільний проєкт із британським товариством The Friends of Mount Athos, офіційним патроном якого є принц Валлійський Чарльз. Автором книжки є український історик, директор Інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило.

Зараз ви читаєте новину «Помер настоятель "козацького" скиту на Афоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути