неділя, 30 липня 2017 05:03

Голові Спілки письменників за 10 місяців до смерті спалили дачу
4

Віктор Баранов
Фото: Вікіпедія
Віктор Баранов очолював Національну Спілку письменників
Віктору Баранову перед смертю спалили дачу
Віктор Баранов

30 липня 2014 року у столичній лікарні "Феофанія" від раку печінки помер голова Національної спілки письменників Віктор Баранов. Йому було 63.

Віктор Федорович Баранов народився 14 жовтня 1950 року у селі Кривушах Кременчуцького району Полтавської області. У 1974 році закінчив філологічний факультет Київського університету ім. Т. Шевченка.1983 року став секретарем Національної спілки письменників. У листопаді 2011-го обраний її головою. Писав романи, повісті та вірші. Перекладав із румунської.

Автор: podrobnosti.ua
  Віктор Баранов очолював Національну Спілку письменників
Віктор Баранов очолював Національну Спілку письменників

"Віктор Федорович мав почуття гумору, любив розказувати анекдоти, був хорошим начальником. За його керівництва у спілці була повна демократія. Кожного вислуховував, допомагав. Бувало, за щось його критикували. Він казав: сідайте на моє місце, а я — на ваше. Побачите самі, як все це довго вирішується", - розповідав кореспонденту Gazeta.ua поет Сергій Пантюк.

У вересні 2013 невідомі спалили дачу Віктора Баранова, що була розташована в селі Ровжі Вишгородського району.

"12 вересня я виїхав на Львівський книжковий форум, і в той же вечір подзвонили сусіди по дачі, які там живуть ціле літо. Це було десь о 22.50. Сусіди повідомили з тривогою про те, що горить мій дачний будинок, і я чув навіть у телефоні тріск – коли горить шиферний дах, то шифер горить, тріщить і розлітається з характерним звуком", - згадував Баранов в інтерв'ю glavcom

Автор: Еспресо TV
  Віктор Баранов
Віктор Баранов

"Я зразу передзвонив до сина, а сусіди викликали "пожежну" з Вишгороду. Але коли пожежники приїхали – гасити вже фактично не було чого, бо будинок згорів буквально за 15 хвилин. Потім, коли ми наступного дня, все кинувши, повернулися і почали розпитувати, як це сталося, то нам сказали, що все почалося з могутнього вибуху. Десь о 22.35 пролунав вибух такої сили, що ледь шибки не повилітали в сусідніх будинках".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі спалили дачу голови Спілки письменників і пригрозили: "Буде продовження"

"Це все на якусь рядову пожежу не схоже. Вибух спричинив руйнування будинку, вивалив одну стіну, рухнула покрівля, перекриття і згоріло все за чверть години. Хоча за такий час воно не могло згоріти – там, скажімо, було 4 тисячі томів книжок. Ви ж знаєте, як горять книжки? Вони горять дуже довго, тому що це щільна маса. Очевидно, там біло підлито якусь горючу рідину".

Балон з газом стояв на літній кухні, а літня кухня вціліла. Балон не вибухнув. Електрика в будинку була також вимкнена.

"А за кілька днів я отримав дзвінок. Невідомий говорив російською мовою, назвався "доброжелателєм". Він сказав, що це мені попередження, що я на посаді голови НСПУ багатьом заважаю і вони мені пропонують написати заяву і піти. В разі невиконання цієї умови – "буде продовження".

Автор: vsiknygy
  Віктору Баранову перед смертю спалили дачу
Віктору Баранову перед смертю спалили дачу

У покійного залишилися дружина та двоє синів. Поховали його Байковому кладовищі столиці.

Авторству Віктора Баранова належить багато поетичних збірок, зокрема "Народження полум'я" (1978); "У середу рано" (1981); "Жоржини в маминім саду"; "Поворожи на вранішній зорі"; "Хата синьоока", прозових творів "Переступаючи поріг" (1985), "Смуга біла, смуга чорна"; збірка гумористичних творів і літературних пародій "Вічний двигун" (1980); сатиричний роман "Презент"; роман "Притула", "Смерть по-білому" , "Не вір, не бійся, не проси".

Зараз ви читаєте новину «Голові Спілки письменників за 10 місяців до смерті спалили дачу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути