вівторок, 23 березня 2021 13:38

Елізабет Тейлор "запізнилася" на власний похорон

Голлівудської акторки Елізабет Тейлор не стало 23 березня 2011 року. За місяць до смерті її госпіталізували з діагнозом гостра серцева недостатність. Легенда кіно, кар'єра якої тривала майже 70 років, померла в лос-анджелеському медичному центрі Cedar-Sinai в оточенні своїх чотирьох дітей. Тейлор було 79 років.

Елізабет Роузмонд Тейлор народилася 27 лютого 1932-го в англійському Лондоні. Її мати була акторкою, а батько - артдилером зі США. У дитинстві її перевезли в американський Лос-Анджелес, де розпочалася кар'єра Тейлор. Уперше знялася в кіно 9-річною.

Автор: Reuters
  Завдяки таланту і красі Тейлор стала найбільш високооплачуваною і затребуваною акторкою свого часу
Завдяки таланту і красі Тейлор стала найбільш високооплачуваною і затребуваною акторкою свого часу

Акторка зіграла головну роль у фільмі "Змовник" 1951 року.Стрічка була провальною, але гра Тейлор привернула увагу критиків. Успіх прийшов до неї після фільму "Місце під сонцем".

Протягом майже 70-річної кар'єри Тейлор знялася в понад 50 фільмах. Найвідомішими картинами є "Клеопатра" і "Хто боїться Вірджинію Вульф?", які вважаються шедеврами світового кіно. 1963-го за участь у фільмі "Клеопатра" Тейлор отримала рекордні на той час $12 млн.

Її номінували на премію "Оскар" за кращу жіночу роль 5 разів. Двічі отримувала статуетку. Уперше їй вручили нагороду 1960 року за те, як вона зіграла в кінокартині "Баттерфілд, 8". 2-й "Оскар" отримала після фільму "Хто боїться Вірджинію Вульф?" 1966-го. Глядачам Тейлор найбільше запам'яталася в образі Клеопатри. Однойменний фільм презентували 1963 року. Завдяки таланту і красі вона стала найбільш високооплачуваною і затребуваною акторкою свого часу.

Мені страшенно пощастило. Я пожила на славу

Тейлор виходила заміж 8 разів за 7 чоловіків. Акторка в одному з інтерв'ю зізнавалася: "Я прожила стільки, що вистачило б на 4 життя. Мені страшенно пощастило, я пожила на славу".

У 18 років вона одружилася зі спадкоємцем імперії готелів класу люкс - Конрадом Гілтоном. 4 роки потому вийшла заміж за актора Майкла Вайлдінга. У подружжя народилися двоє синів - Кріс і Майкл. Їхній шлюб тривав 3 роки.

Тейлор пішла від актора до кінопродюсера Майка Тодда, від якого народила доньку Лізу. Коли продюсер загинув в автокатастрофі, акторка була в розпачі. Вона знайшла розраду в компанії співака Едді Фішера. 1959-го вийшла за нього заміж. Подружжя було разом 5 років.

Автор: Reuters
  Елізабет Тейлор і Рок Хадсон в сцені з фільму "Гігант" 1956-го
Елізабет Тейлор і Рок Хадсон в сцені з фільму "Гігант" 1956-го

Наступним чоловіком став актор Річард Бертон, з яким Тейлор познайомилася на зйомках фільму "Клеопатра". Вона двічі виходила за нього заміж - 1964-го та 1975 року. Пара вдочерила 3-річну дівчинку Марію. 2-й їхній шлюб тривав 5 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він умів творити щастя": Лесь Танюк помер від раку

Рік потому акторка одружилася з політиком Джоном Уорнером, який згодом став сенатором США від республіканців. Спочатку Тейлор стверджувала, що нарешті знайшла спокій. Але пара розлучилася 1982-го.

1983 року акторка лікувалася в приватній клініці від наркотичної та алкогольної залежності. Там вона познайомилася з будівельником Ларрі Фортенскі, який був молодший за акторку на 20 років. Вони одружилися на каліфорнійському ранчо співака Майкла Джексона. 5 років потому подружжя розірвало стосунки. Розлучення коштувало Тейлор $1,6 млн. Після цього Тейлор завела собаку породи мальтійська болонка на кличку Дейзі.

В останні 15 років акторка хворіла. Перенесла 2 заміни кістки стегна, защемлення хребців, важке запалення легенів. 1997-го їй зробили операцію з видалення злоякісної пухлини мозку.

На початку 2000-х Тейлор майже не знімалася. Часто брала участь у кампаніях по боротьбі зі СНІДом. 2004 року в акторки виявили серцеву недостатність і сколіоз. Самостійно вона більше не могла пересуватися. Замовила інвалідний візок, який був покритий золотом та інкрустований дорогоцінним камінням. Востаннє з'явилася на публіці 2005-го. Тоді акторка виступила на підтримку Майкла Джексона: його звинувачували в сексуальних домаганнях до дітей.

Автор: Reuters
  Акторка виходила заміж 8 разів
Акторка виходила заміж 8 разів

Дворазова володарка "Оскара" померла 23 березня 2011-го у віці 79 років. Причиною смерті стала застійна серцева недостатність. Її поховали 24 березня на тому ж цвинтарі, що і Майкла Джексона, з яким акторка товаришувала. На церемонії були присутні лише її родичі, зокрема четверо дітей і 10 онуків. Згідно із заповітом Тейлор, похорон почався із запізненням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від грипу померла 25-річна актриса

"Міс Тейлор розпорядилася, щоб церемонія почалася щонайменше на 15 хвилин пізніше, ніж було оголошено, зі слів "Вона хотіла запізнитися навіть на власний похорон", - розповідав представник актриси.

Елізабет Тейлор стала першою голлівудською актрисою, яка отримала мільйонний гонорар за роль Клеопатри. Вона частіше інших з'являлася на обкладинці журналу People, поступившись тільки принцесі Діані. У 54-й день народження вона сказала: "Я думаю, що подорослішала нарешті".

Зараз ви читаєте новину «Елізабет Тейлор "запізнилася" на власний похорон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути