понеділок, 23 вересня 2013 11:16
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Євросоюз навряд чи погодиться на асоціацію без вирішення питання Тимошенко

Останні дні принесли щедру зливу заяв, прогнозів та коментарів щодо перспектив підписання Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною. Кількарічна нервова гра добігає кінця, інтрига по мірі наближення фінального свистка стає дедалі потужнішою.

Насамперед ясно, що підписання Угоди про асоціацію залишається під великим запитанням. І це незважаючи на нібито остаточний європейський вибір з боку Януковича та нинішню законодавчу євроінтеграційну лихоманку. І навіть всупереч фантастичним за своєю дурістю діям Росії, що багатьох в ЄС спонукали пом'якшити вимогливість до Києва.

Зрозуміло також, що під запитанням підписання залишається через справу Тимошенко – судячи з усього, законодавчі потуги буде зараховано. Ще зовсім недавно спікер Володимир Рибак у Вільнюсі публічно розповідав про плани відправлення екс-прем'єрки на лікування до Німеччини, але ялтинська заява Януковича це цілком знівелювала. З неї можна зрозуміти одне: ситуація не така оптимістична, як видавалося ще кілька тижнів тому. Остаточного рішення не знайдено, хоча вже мали би знайти.

Постає інше запитання - чому його досі не знайдено? Найгірше, якщо в Януковича взяли таки курс на підписання угоди без звільнення Тимошенко. Мовляв, ЄС погодиться й так, насамперед з огляду на російський фактор. В оточенні президента вистачає бажаючих обійтися "малою кров'ю", залишивши екс-прем'єрку в колонії. Також вселяти в Януковича відповідні думки надзвичайно вигідно росіянам - адже для них невиконання Києвом умов ЄС залишається тепер єдиним шансом на недопущення підписання угоди. Ну й свій "внесок" роблять деякі представники Євросоюзу, випромінюючи надмірний оптимізм і однозначну впевненість в укладенні асоціації.

Оскільки питання Тимошенко не вирішено і відчутно зависло, постає інше: чи погодиться зрештою Євросоюз на оптимальний для Януковича варіант? "Сьогодні відповіді на це вам не дасть ніхто", - зауважив днями під час неформального спілкування з журналістами високопоставлений європейський чиновник. Вочевидь так. В країнах ЄС є різні позиції, і поки що спільного рішення немає. Втім, варто прислухатися до керівника комітету у закордонних справах Європарламенту Ельмара Брока, який однозначно завив про неможливість підписання угоди за умови перебування Тимошенко у в'язниці. Це можна вважати позицією Берліна на сьогодні і свідченням того, що магічна сила Кремля має свої межі. При тому, що рішення про підписання угоди з Україною має бути ухвалене одноголосно всіма 28 державами ЄС.

У будь-якому разі, гра "і рибку з'їсти, і в крісло сісти" була би для Януковича в цьому випадкові надзвичайно небезпечною. Якщо провести аналогії з футбольним матчем, то ми зараз хвилин за 15 до завершення гри, і потрібно за будь-яку ціну забити гол. Бо інакше справа перейде до післяматчевих пенальті, а їхній результат буде абсолютно непередбачуваний.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз навряд чи погодиться на асоціацію без вирішення питання Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути