неділя, 15 липня 2012 21:11

На Плитвицьких озерах риба і дикі качки плавають за людьми
12

Водяний млин у поселенні Растоке
Фото: Фото: Назарій Вакула
Растоке розташоване у гірській місцевості, де є безліч водоспадів
Один з найбільших водоспадів у парку Плитвицькі озера
Колір води так і манить покупатися в ній
Риба майже не боїться людей

Національний парк Плитвицькі озера є однією з перлин Хорватії. Він — найбільший і найстаріший з восьми інших парків країни. Майже усі туристи, які прямують на Адріатичне море, відвідують це місце.

За 30 км від парку є поселення Растоке. Туристи зупиняються там, якщо їдуть до Плитвицьких озер. Поселення належить до культурних пам'яток і перебуває під державним захистом. Там є багато водоспадів, старих водяних млинів.

Після короткої прогулянки поселенням сідаємо в автобус і їдемо в парк.

"Купатися в озерах не можна. Побачите там качок і форель, але годувати їх не можна. Коли бачу як годують, то одразу чути російську мову. Зрозуміло, хто годує... Проте вони такі ручні, тому будуть за вами плавати у надії, що ви їм щось кинете. У тому числі й риба. Фотографувати усе можна. Курити теж можна, але тільки у спеціально відведених для цього місцях", - розповідає дорогою в автобусі гід Тарас.

Під час поїздки пасажирам показують документальний фільм про національний парк — здебільшого це кадри дикої природи і тварин, які недоступні для туристів.

Перед входом у парк є кілька магазинів, кафе, інформаційна довідка, туалет і обмінник. Вхід у парк коштує 100 кун (близько 13 євро). Хорватською вхід звучить як "улаз", а квиток - "улазніца". На квитку позначені усі заборони: не рвати рослини, не купатись, не ловити рибу, не гуляти з собаками, не розбивати намети, не сходити з доріжок, не розводити багаття. Квиток не викидайте одразу, тому що він потрібен, якщо захочете поплавати на прогулянковому катері або покататись на потязі. Також на ньому є карта місцевості.

Всі катери працюють на електричній тязі, щоб не забруднювати води. Вони перевозять туристів через найбільше озеро Козьяк, площа якого 82 га, а глибина понад 45 метрів. Катери курсують з відрізком 15-20 хв. Ще 2008 року у цьому озері було дозволено купатися.

Всього у парку є 16 карстових озер. Розташовані вони каскадами. Вода у озерах прозорого зелено-голубого кольору, біля берегів росте очерет, безстрашно плавають риба і качки. Люди намагаються дотягнутись до них руками, фотографуються. Риба відпливає лише, коли її намагаються різко схопити. На дні видніються опале листя і стовбури дерев. Самі озера не чистять, не прибирають повалені дерева, прагнучи зберегти все у природному стані. Парк ділиться на дві частини: нижня з 4 озерами і верхня з 12 озерами. Нижні виникли після обвалення підземних печер та наповнення їх водою.

У парку усі прогулюються лише по облаштованих стежках, викладених з дерева. У деяких місцях вони надто вузькі, тому через велику кількість туристів утворюються затори. Якщо будете поспішати і проштовхуватись, то ризикуєте впасти у воду. Уздовж шляху трапляються ґроти і печери, деякі з них знаходяться під водоспадами. Навколо височіють скелі, росте буковий і хвойний ліс. Найбільша тварина парку — бурий ведмідь. Також є вовки, дикі коти, летючі миші, косулі.

Найбільше туристів збирав цей водоспад. Біля нього є щось схоже на п'єдестал, де усі фотографувались.

Цікаво, що ще навесні 1991 року на території парку відбувалися битви під час Югославської війни. На сьогодні сам парк повністю розміновано. Проте в околицях парку досі іноді знаходять міни.

Якщо будете мати можливість, то їдьте на Плитвицькі озера власним ходом. Екскурсійні тури завжди обмежені в часі, будете постійно бігати за гідом, щоб не загубитись і надто мало часу, щоб помилуватись цим місцем.

294.82 км? площа національного парку Плитвицькі озера.

140 водоспадів і струмків є на території парку.

1267 видів рослин налічує флора парку.

161 вид птахів живуть на цій території.

321 вид метеликів.

Зараз ви читаєте новину «На Плитвицьких озерах риба і дикі качки плавають за людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути