Ексклюзиви
понеділок, 10 жовтня 2011 12:56

Екстремали на позашляховиках вивозили сміття з гір
15

Фото: Фото з особистого архіву Олексія Савича

Любителі екстремальних відчуттів влаштовують автомобільні подорожі по бездоріжжю: це трофі-експедиції, перегони на позашляховиках Україною, зустрічі та автопробіги, приурочені до різноманітних подій. Учасники таких експедицій називають це "джипінгом", проте дехто дає більш загальну назву такому захопленню - "заняття оффроадом" (від англ. off-road — бездоріжжя).

"Остання поїздка була приурочена до щорічного змагання "Горган трофі". Туди ми двома екіпажами заїхали на один день, відвідали початок змагань, побажали успіху учасникам на старті, а самі рушили підкорювати гору Петрос (2020 метрів над рівнем моря). На цю вершину ми піднялись наступного дня", - розповів Gazeta.ua Олексій Савич, постійний учасник автомобільних заїздів по бездоріжжю.

За словами Олексія, всі учасники провели запланований збір сміття, яке лишають після себе туристи та пішоходи на вершині гори, за що отримали свідоцтва почесних екотуристів від природоохоронника Юрія. Потім вони підіймались на Говерлу та Чорну гору.

Для занять оффроадом, як стверджують прихильники позашляховиків, немає жодних обмежень. Навіть за відсутності автомобіля чи водійських прав усі охочі можуть поїхати з кимось у машині, а, добре вивчивши дорогу, можуть стати штурманами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влаштували перегони на китайських позашляховиках

"Сам я цікавився автомобілями ще з дитинства. Із захопленням читав дідусеву підшивку "За рулем", а потім купував єдиний у нашому містечку автомобільний тижневик "Авто центр" і вже звідти черпав інформацію. По бездоріжжю їздив з 12 років, - згадує Олексій. - А перша моя експедиція з клубом була вже 2008 року, коли я поїхав на щорічну трофі-експедицію "Карпатський кордон"".

В Україні зараз можна знайти чимало позашляхових клубів, наприклад "Оффроадмастер" і "ЮА-оффроад", що об'єднують любителів позашляховиків та екстремальних пригод. А такі клуби як "Український УАЗ-клуб", "Нива клуб" та інші об'єднують свої інтереси навколо різних марок автомобілів.

Також активно розвиваються регіональні клуби, що формуються практично в кожній області. Члени цих об'єднань постійно влаштовують нові поїздки, змагання, перегони та підкорюють усе більше вершин на своїх автомобілях.

З оффроаду проходять вітчизняні та міжнародні змагання (Croatia-Trophy в Хорватії, трофі-рейди "Ладога", "Карелия" "Веппский лес" в Росії). Найбільш популярні в Україні: Юкрейн-трофі та Горган-трофі, щорічний всеукраїнський джиперський фестиваль "offroad free fest". Також періодично організовуються менші регіональні заходи й щотижневі невеликі збори.

"Єдиного координатора навіть у регіонах немає, - коментує Олексій Савич. - Ми знаходимо одне одного на сайтах та форумах. Пишемо листи, зідзвонюємось, обговорюємо маршрути й інші деталі — таким чином власноруч влаштовуємо поїздки. Особисто я зареєстрований на сайтах УАЗ-клубу та Житомирського клубу "4х4", а з учасниками контактуємо по телефону".

Зараз ви читаєте новину «Екстремали на позашляховиках вивозили сміття з гір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути