субота, 05 листопада 2011 09:30

10 речей, які варто пам'ятати, коли їдеш у Мадрид
22

Фото: Фото: Тарас Подолян

До іспанської столиці Мадрид летіли 4 год. Провели там три дні. Туристу, який зібрався у Мадрид, варто пам'ятати:

1. Гостей іспанці зустрічають, як і українці, з хлібом та сіллю. Але хліб грубого помелу ріжуть на скибки, натирають часником та стиглим помідором, збризкують оливковою олією і посипають сіллю. Томатний хліб у ресторанах до страв подають безкоштовно.

2. У Мадриді прокидаються о 5-ій ранку. Люблять снідати у барах. До 12.00 подаються солодкі сніданки — пудинги і кекси з кавою або какао. Після опівдня готують гарячі страви. З 14 до 16 більшість ресторанів зачиняються.

3. З 12:00 до 16:00 - сієста, відпочивають. Усі йдуть додому на сієсту, сплять у парках і на робочому місці. У цей час не працюють магазини та банки. Великі універмаги відкриті з 10.00 до 22.00 з понеділка до суботи.

4. Банки Іспанії відчинені з понеділка до п'ятниці з 9.00 до 14.30. Міняють гроші тільки іспанцям. Туристів направляють в обмінники. Там беруть комісійні, якщо здаєш більше $ 100.

5. Музеї Іспанії зачиняються на обід з 13.00 до 16.00. У неділю до обіду вхід безкоштовний.

6. Вулиці тричі на тиждень миють з шампунем. Усе пахне солодким милом. Іспанці рідко купують засоби для чищення взуття. Воно постійно чисте. Нема пилу на парканах і світлофорах.

7. У ресторанах, аби розігрався апетит, приносять гострі мариновані закуски. Часто ними пригощають відвідувачів безкоштовно. Вважають, що після того вони замовлять більше страв і випивки. Іспанці найбільше люблять супи-креми, наприклад, манний суп-крем з мигдалем. На гарнір подають макарони або тушковані овочі. На друге — рибу, креветки, кальмари і смажене на грилі м'ясо.

8. Найпопулярніша в Іспанії страва – паелья. Схожа на плов. Її готують з рису. Додають овочами й декількома сортами м'яса і морепродуктів.

9. У деяких селах під Мадридом напруга в мережі 125 вольт, замість 220 вольт. Зарядити телефон або скористатися феном там не вдасться. Але 2-поверховий будинок там можна купити, як і у Києві 1-2 кімнатну квартиру, за 60-70 тис. євро.

10. Платні лише швидкісні шосе. Решта доріг безкоштовні і дуже якісні. По місту можна їздити до 40 км/год. За містом — до 10 км/год.

Зараз ви читаєте новину «10 речей, які варто пам'ятати, коли їдеш у Мадрид». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути