Ексклюзиви
вівторок, 20 листопада 2012 18:07

Як розпізнати брехню?

Як розпізнати брехню?
Фото: yak-prosto.com

"Усі люди брешуть. Заперечувати це – бути ханжею. Просто хтось намагається жити по правді, орієнтуючись на релігійні догми або власну життєву філософію. Хтось не замислюється над тим, чи багато він бреше. А хтось використовує неправду як інструмент досягнення власних цілей, і робить це абсолютно свідомо, - упевнена столичний психотерапевт Валерія Цихоня, 25 років. - Так чи інакше, в житті людини є ситуації, коли правда може зашкодити. Наприклад, пояснити причину спізнення керівникові на квартальну нараду правдивим "проспав" відразу сформує негативний образ працівника. Виходить, що він — безвідповідальний, і йому абсолютно нецікава його робота. А от якщо розповісти більш легальну версію -  про пробки, про те, як готував матеріали і були проблеми з оргтехнікою або щось інше на ваш смак, - може пом'якшити немилість  боса. От і думайте, як вчинити краще."

У будь-якому випадку, корисною буде навичка переконливого вигадування, так і розпізнавання брехні, якщо вас хтось дурить. Для того, щоб бути максимально озброєним, необхідно засвоїти кілька правил.

Коли ми пригадуємо інформацію або конструюємо, це можна прочитати по очах.

Всі люди розрізняються за превалюючим каналом сприймання інформації: візуальним (образи, барви), аудіальним (звуки та їх характеристики), кінестетичним (чуттєвим).

Звичайно, людина може сприймати інформацію всіма каналами, але деяким вона надає перевагу. Це можна відслідкувати в манері говорити, одягатися, в стилі житті і навіть за тим, як людина рухає очима.

Коли співрозмовник розмовляє з вами, можете розпізнати, що він думає за рухом очей. Якщо співрозмовник навпроти Вас, а його зіниці направлені вгору ліворуч щодо вас, то він конструює зорові образи, тобто вигадує. Якщо вгору і праворуч – пригадує зорові образи.

Якщо зіниці направлені вліво посередині ока, то людина, з якою ви спілкуєтесь, вигадує інформацію аудіального характеру: розмову, тон та темп мовлення інше. Якщо праворуч – пригадує інформацію даного роду.

Нарешті, якщо зіниці людини під час розмови направлені в лівий нижній кут – відбувається фантазування на тему тілесних відчуттів. Якщо в нижній правий кут – відбувається відтворення даної інформації, йде внутрішній діалог.

Це справедливо для 90 % праворуких жителів Землі. Якщо ваш співрозмовник — шульга, спостерігайте за ним за аналогічною схемою, однак інтерпретуйте дзеркально.

Навичка розпізнавання брехні дуже добре тренується у вправі з монеткою. Для неї потрібний напарник та монетка, яку він ховатиме в одній з долонь за своєю спиною. Для того, щоб упізнати, у якій руці гроші, варто детально розпитати іншого. Ваш  помічник, у свою чергу, може сміливо брехати та плутати вас. Спостерігаючи за його очима, ви зможете виграти. Така спостережливість  складно тренується, адже під час розмови нам важко сфокусуватися на конкретних речах. На заваді цьому стоїть емоційний фон, фізична втома, неактуальність бесіди, банальна неуважність. Методична робота та великий досвід спілкування допоможе навчитися краще розпізнавати брехунів.

Також брехунів видає складність підтримки зорового контакту, невідповідність пози та того, про що людина розповідає. Наприклад, закрита поза, а людина розповідає про радісну для неї подію. Окрему увагу необхідно звернути на міміку, часто вона також може не збігатися з характером розповіді. Однак, хитрощі можуть заплутати навіть найспостережливіших. Так, якщо ви хочете збрехати максимально переконливо, до цього необхідно добре підготуватися.

"Байку" треба продумати до дрібниць. Уявити все: від вигляду до звуків, що супроводжують історію та відчуттів, почуттів, що ця ситуація викликає. По перше, за такої підготовки ви будете виглядати максимально переконливо. По-друге, зможете швидко та без протиріч відповісти на уточнюючі запитання. І по-третє, під час розповіді ваші очі будуть відтворювати, а не конструювати інформацію. Проте найголовніше - вірити у власну байку, тоді емоційний фон буде збігатися з вигадкою. Однак, даними методами не слід зловживати. Варто пам'ятати, що будь-яка брехня рано чи пізно викривається, а правдивість – це одна з ознак сміливості, зрілості та відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Як розпізнати брехню?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути