середа, 18 липня 2012 11:50

На хасидському весіллі чоловіки та жінки святкують окремо
14

Фото: фото: Ірина ПАТЛАТЮК

В місті Умані на Черкащині проживає велика община брацлавських хасидів. Тут розміщена одна з найбільших у країні синагог на могила хасидського праведника Рабі Нахмана, тому хасиди з усього світу з'їжджаються саме сюди аби поклонитися йому. Частими стали весілля на могилі цадика Нахмана, одружитися в Умані вважається добрим знаком для молодих.

Обряд розпочинається  одразу на двох половинах могильного комплексу – чоловічій та жіночій. Жінки, запрошені на весілля знаходяться разом із нареченою у жіночій половині. Наречена одягнена у білу весільну сукню, волосся акуратно зібране та підкручене, на голові фата. Наречена стоїть біля могили Рабі Нахмана та читає молитви. Біля неї її мама, родички та подруги. Жінки моляться. Неподалік могили біле крісло та арка з квітами. Помолившись біля могили, наречена сідає під аркою і продовжує молитися. Рідні нареченої можуть одягнутися як у традиційний одяг так і сучасний.  Заміжні жінки з покритими головами. Їм без шарфа чи хустки зайти на могилу не можна. За годину наречена в оточенні жінок та дівчат має вийти надвір. Тут облаштовують знову арку, де вона сідає на білий стілець та знову читає молитви з молитовника. Тут гості мають можливість привітати її. Сюди ж прийде наречений в оточенні чоловіків, аби взяти її в іншу залу.

-Чоловіка приводять його батько та батько нареченої, а наречену її мати та його мати, - розповідає Сара Мірт з Умані. – Якщо когось із батьків немає, то їх заміняє бабуся чи дідусь або найближчі родичі. Їх ведуть у "хупу" - накриття, яке тримають на чотирьох колонах над молодими. Після цього читають "Шева Брахот" - сім весільних благословінь. Потім наречений читає "ктубу" - подружній договір, де вказано його обов'язки перед нареченою.  Наречена в цей час із опущеною фатою на обличчі обходить свого майбутнього чоловіка сім разів в оточенні мами та бабусі. Після закінчення читання ктуби наречений одягає обручку на вказівний палець правої руки нареченій. Після цього всі підходять та вітають молодих.

Після обряду "хупи" за традицією, з нареченої знімають фату та накривають нею всіх незаміжніх дівчат.

-Це добрий знак від нареченої, - каже Сара. – Відірвати шматочок фати теж добрий знак. Цього дня всі підходять до наречених і просять у них все те, що вони хотіли б попросити у Бога. Вважається, що наречені є посередниками в цей день і все, що вони попросять збудеться.

Святкують весілля хасиди окремо чоловіки від жінок у одному залі, проте він розділений на чоловічу та жіночу частину. Жінкам категорично заборонено заходити до чоловіків. Святкування відбувається гучно, у  супроводі музикантів. Гуляння продовжується кілька годин. Весь наступний тиждень після весілля друзі нареченого організовують невеликі святкування в себе дома на честь молодих та звуть їх в гості.

Остання пара, яка в цьому році одружилися на могилі Рабі Нахмана – Шимон Бускіла, представник Благодійного фонду Рабі Нахмана в Умані, та Меріль Троймен. За словами молодого подружжя, вони мріяли одружитися в Умані.

Зараз ви читаєте новину «На хасидському весіллі чоловіки та жінки святкують окремо ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути