середа, 05 вересня 2018 00:21

Журналістка-розслідувач відповіла на "атаку" ГПУ

Журналістка-розслідувач відповіла на "атаку" ГПУ
ГПУ отримала доступ до інформації з телефону журналістки Наталії Седлецької. Фото: Громадське

Журналістка та головний редактор програми розслідувань "Схеми" Наталія Седлецька припустила, що отримання ГПУ доступу до інформації з її телефону свідчить про те, що підлеглі генпрокурора Юрія Луценка шукають зміст спілкування журналістки з джерелами.

"Щотижня разом з колегами викривала високопосадову корупцію в країні. І звісно, як і кожен професійний журналіст, спілкувалась з джерелами. От тільки не по SMS. Та не по відкритому мобільному зв'язку. А по захищених зашифрованих каналах, доступ до яких правоохоронцям отримати неможливо. Жоден Печерський суд не допоможе", - написала Седлецька у Facebook.

Вона додала, що за 17 місяців, за які слідчий ГПУ тепер матиме дані про дзвінки, смс та місцеперебування телефону, редакція видання опублікувала викривальні матеріали про самого генпрокурора Юрія Луценка, про президента петра Порошенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та багатьох інших.

В багатьох розслідуваннях джерела, за її словами, відігравали другорядну роль, в деяких - ключову, але Седлецька запевнила, що всі джерела надійно захищені.

"Та усі мої джерела надійно захищені від розкриття не тільки законом, стандартами Радіо Свобода та журналістською етикою, але й тим, як я вибудовую з ними комунікацію. Не виключаю, що фігурантам розслідувань могло спасти на думку, що вирахувати коло моїх джерел можливо, організувавши безпосереднє стеження за мною. Тому й, на жаль, не виключаю, що такі незаконні дії і відбувалися протягом зазначеного в ухвалі періоду 1,5 роки, а тепер силовики просто намагаються легітимізувати ці незаконні дії", - написала Седлецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГПУ допитала головного редактора "Схем"

Вони зауважила, що розцінює такий крок ГПУ, як спробу втручання в її приватне життя та спробу тиску на неї через її професійну діяльність. "Але спроби ці абсолютно безперспективні та недолугі. Та ще й незаконні", - додала вона.

За словами журналістки, над справою вже працюють адвокати в Україні та юрисконсульти у Вашингтоні.

У вівторок Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода заявило про те, що суд дав Генпрокуратурі право на доступ до інформації (SMS, дзвінків та місцезнаходження) з телефону Седлецької протягом 17 місяців.

Програма "Схеми" розслідує діяльність українських топ-чиновників. Серед їхніх останніх викривних матеріалів - купівля манівцями телеканалу Медведчуком, викриття нерухомості в США на півмільйона доларів у голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, повідомлення про перемовини Ситника та Порошенка у маєтку президента. Крім того це видання розповідало про відпочинок родини генпрокурора за 50 тисяч євро.

Зараз ви читаєте новину «Журналістка-розслідувач відповіла на "атаку" ГПУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути