пʼятниця, 13 листопада 2009 15:45

Журналіста, який розповів про Голодомор, вбили радянські спецслужби

Журналіста, який розповів про Голодомор, вбили радянські спецслужби

У Великій Британії виставлені на загальний огляд щоденники валлійського журналіста Гарета Джонса, який в 1930-х роках оголосив про голод в СРСР.

Про це 13 листопада пише газета The Daily Telegraph.

Щоденники, в яких описуються враження Джонса з голоду на радянській Україні, були заховані в будинку сім"ї журналіста в Уельсі. У 1990 році щоденники знайшлися у зв"язку з пограбуванням (подробиці про обставини знахідки не повідомляються). Тепер щоденники вперше представлені публіці. Виставка була 13 листопада відкрита в кембриджському Трініті-коледжі, де журналіст вчився в 1926-1929 роках. З експозицією можна буде ознайомитися до середини грудня.

У 1933 році Джонс, приїхавши до Берліну з відрядження по радянській Україні, написав в газеті, що українці сильно голодують. У своїй статті Джонс оголосив, що радянський уряд замість боротьби з голодом в республіці експортує хліб на захід. Цю статтю передрукували багато німецьких, британських і американських видань.

Проте західні журналісти, які працювали в Москві, незабаром спростували заяви Джонса. Зокрема, Уолтер Дюранті (пізніше удостоєний Пулітцерівської премії) опублікував в The New York Post статтю під заголовком "Росіяни голодують, але не вмирають з голоду". У цьому матеріалі Дюранті критикував валлійського колегу за поспішні висновки на підставі недостатньо переконливих доказів.

На думку деяких істориків, журналісти, які працювали в Москві, не підтримали Джонса, тому що не бажали псувати стосунки зі Сталіним.

Джонс через піднятий скандал був висланий з СРСР. Його перевели до Китаю, де він через два роки напередодні свого тридцятиріччя був убитий бандитами. За деякими даними, до вбивства були причетні радянські спецслужби.

У 2008 році українська влада посмертно нагородили Джонса орденом Свободи за викриття Голодомору, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Журналіста, який розповів про Голодомор, вбили радянські спецслужби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути