вівторок, 17 листопада 2009 16:52

Знайшли найдавнішу печатку Єгипту

Знайшли найдавнішу печатку Єгипту

Археологи розкопали поблизу Каїра скам"янілий відбиток найдавнішої печатки Стародавнього Єгипту. Клиновидний символ влади належав загадковим кочівникам гіксосам, який правив країною в XVII-XVI століттях до н. е і вказує на їх зв"язок з Давнім Вавилоном.

Скам"янілі сліди було знайдено в містечку Тель-ель-Дабу за 120 км на північний схід від Каїра, де археологи розкопують шари, пов"язані з таємничими гіксосами.

У середині XVII століття до н. е.. ці кочівники-семіти прискакали з Передньої Азії на небачених місцевим мешканцям конях і на століття підкорили собі Єгипет.

Заступник міністра культури і головний археолог країни Захі Хавасс повідомляє на своєму сайті, що на печатці відтиснуте ім"я високопоставленого чиновника, що правив в епоху знаменитого давньовавілонского царя Хаммурапі (1792-1750 роки до н. е).

Роком раніше історикам вдалося знайти ще одну клиноподібну печатку гіксосів. Вона була виявлена при розкопках палацу правителя Кайя (1653-1614 роки до н. е).

"Вони є доказом наявності у гіксосів зовнішніх зв"язків і налагоджених контактів з Близьким Сходом, який на той час доходив до Південної Месопотамії", - заявив представник австрійської дослідницької групи Манфред Бітак.

Крім палацу його колеги встигли виявити багатокімнатний будинок гіксосів, а в ньому - фрагменти скляних виробів, кістки тварин і кілька круглих керамічних судин.

Гіксоси знамениті не тільки своїми кіньми, а й тим, що не змогли повністю підпорядкувати Древній Єгипет. Незважаючи на те що їх правителі стали називати себе фараонами, реальна влада загарбників поширювалася лише на Нижній Єгипет (околиці дельти Нілу).

На півдні утворилося фіванське князівство, правителям якого в підсумку вдалося скинути ярмо гіксосів і об"єднати два Єгипту - Верхній і Нижній.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавнішу печатку Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути