Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2010 12:44

Знайшли місто, яке Біблія згадує лише один раз (ФОТО)

Професор Гершон Галіль (Gershon Galil) з факультету біблійних досліджень університету Хайфи ідентифікував древнє місто Хірбет Кеяфа як біблійний Нетаїм, який згадується в Параліпоменоні - канонічних хроніках Старого заповіту.

Хірбет Кеяфа - провінційне місто в долині Ела. Зараз там проводяться археологічні розкопки, які очолюють професор Йозеф Гарфінкель і Саар Ганор.

Дослідники датували древнє поселення початком X століття до н. е, а саме часом правління царя Давида.

Професор Галіль нещодавно розшифрував найдавніший напис на івриті, яку знайшли під час розкопок Хірбет Кеяфа і яка також датується X століттям до н. е.. Цей напис, на думку дослідника, свідчить про високий культурний розвиток міста.

Генеалогія "колін Юди", датована тим же періодом (X століттям до н. е), записана в перших Хроніках, тобто Параліпоменоні.

В останніх віршах генеалогії цього роду згадуються два міста: "Ці сини Сілома були працівниками, які робили речі з глини. Вони жили в містах Нетаїм і Гедера. Вони жили в цих містах і працювали для царя" (4:23).

"Жителі Нетаїма були гончарами. Вони служили цареві і жили у важливому адміністративному центрі недалеко від кордону з землями філістимлян", - пояснив професор Галіль.

Місто Гедера колись ідентифікував дослідник Альт (A. Alt), який прийшов до висновку, що це Хірбет Гудрайя. Однак Нетаїм, який згадується в Біблії один-єдиний раз, до цих пір істориками не був ідентифікований.

Gazeta.ua за матеріалами Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Знайшли місто, яке Біблія згадує лише один раз (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути