пʼятниця, 02 лютого 2024 16:37

"Зима ще не попрощалась" - синоптик сказала, коли чекати на різке похолодання

"Зима ще не попрощалась" - синоптик сказала, коли чекати на різке похолодання
Синоптик сказала, яким буде увесь лютий і весна Фото: pinterest

Останній місяць зими в Україні може бути теплий. Середня за місяць температура ймовірно перевищить кліматичну норму на 2 градуси і більше на всій території країни.

Особливо аномально теплою буде перша половина місяця, розповіла у коментарі Gazeta.ua Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту.

"Перший день лютого в Україні був по справжньому весняний. Середня за добу температура повітря зі знаком "+" майже на всій території країни, за винятком Карпат, а максимальна температура на Івано-Франківщині сягала навіть 10 градусів. Це досить висока температура, як для лютого. Надалі, зокрема в першій декаді лютого, за розрахунками Європейського центру середньотермінових прогнозів, тепло буде майже у всіх областях України, за винятком Карпат та північного сходу. Йдеться про Сумщину, Харківщину та частково Луганщину, де ще спостерігатимуться "мінусові" температури", - пояснює Віра Балабух.

Це перший подих весни. Але про зиму не варто забувати, застерегла метеоролог.

Коли очікувати похолодання

"Зима з нами не попрощалась і дуже ймовірно, що з другої половини лютого може настати досить різке похолодання. Температура повітря знову знизиться нижче 0 градусів, а за від'ємної температури опади випадатимуть переважно у вигляді снігу, мокрого снігу. Утворюватиметься ожеледиця. Опадів за місяць може випасти більше кліматичної норми", - каже синоптик.

Загалом, погода в лютому очікується нестійкою. Територією країни переміщуватимуться атмосферні фронти та циклони, які принесуть не лише вологу, а й різкі зміни температури, атмосферного тиску, посилення вітру.

"Вітряна погода не дуже комфортна для людини, особливо, коли спостерігається сильний поривчастий вітер з дощем чи снігом. Наше відчуття тепла залежить не лише від температури, а від вологості і швидкості вітру. За однієї й тієї ж температури, але при сильному вітрі і вологості, наше відчуття тепла різне.. Відоме правило Арнольді, відповідно до якого вітер два метри на секунду знижує наше тепловідчуття на один градус. Тобто, якщо вітер 10 метрів за секунду, це мінус 5 градусів, до тієї температури, яка спостерігається, чи прогнозується", - пояснює Балабух.

А тому, якщо на вулиці буде 10 градусів тепла, то за такої швидкості вітру буде відчуватись як 5 градусів. А якщо вологість повітря буде високою чи йтимуть опади, то ці відчуття будуть ще нижчими. Тому необхідно звертати увагу не лише на температуру повітря, а й на комплекс метеорологічних умов", - підсумувала Балабух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців засмутили прогнозом на вихідні

Весна також прогнозується теплою. Середня за сезон температура повітря і в окремі весняні місяці буде ймовірно на 1-2 градуси вищою за кліматичну норму.

"Це попередні прогнози. Проте, коли ми говоримо, що температура повітря очікується вищою за норму, це не значить, що у нас не буде заморозків. Арктичні воргнення ще можливі. А за від'ємної температури можливий і сніг. То ж з зимою прощатись ще не варто", - наголосила Віра Балабух.

Завтра в Україні повсюди очікуються мокрий сніг із дощем. Фаза опадів залежатиме від температури повітря. Вночі 3 лютого передбачається від +1℃ до -4℃, але вдень потеплішає до +4...7℃. Хіба що у східних областях буде свіжіше, 0...+3℃.

Субота в Україні буде синоптично цікавою, але некомфортною - опади та сильний вітер. Вітер західних напрямків досягатиме штормових поривів до 15-22 метрів за секунду.

Зараз ви читаєте новину «"Зима ще не попрощалась" - синоптик сказала, коли чекати на різке похолодання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути