пʼятниця, 29 грудня 2023 05:30

Запрацювала одна з найкоротших підземок Європи
13

29 грудня 1995 року в Дніпропетровську, тепер Дніпрі, відкрили метрополітен, який став одним із найкоротших у Європі. Підземка має одну лінію завдовжки 7,8 км і лише шість станцій. Час руху в один бік становить 14 хв.

Метро Дніпра одне із найкоротших Європи
Фото: metro.dp.ua
Метро Дніпра одне із найкоротших Європи
Метро Дніпра одне із найкоротших Європи
Метро Дніпра одне із найкоротших Європи
Метро Дніпра одне із найкоротших Європи

Дніпро - третє завбільшки місто України з населенням понад 1 млн осіб. У радянські часи місто швидко розвивалося як найважливіший промисловий центр Півдня країни. Виникла потреба швидкісного транспорту. Спершу ставку зробили на трамваї. Але після вивчення пасажиропотоків виявилося, що навіть швидкісний трамвай може не впоратися. А проблему пасажирських перевезень зможе розв'язати тільки метрополітен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У київському метро з'являться вагони з наскрізним проходом

В СРСР метрополітени будували насамперед у столицях союзних республік. Лише потім черга доходила до інших. У Києві метро з'явилося 1960 року. Харків як друге завбільшки місто України отримав метрополітен 1975-го. В інших містах УРСР - Дніпропетровську, Донецьку, Одесі - метрополітен закладали генеральні плани на далеку перспективу.

Однією з основних версій появи в Дніпрі підземки глибокого закладення був стратегічний чинник. У розпал "холодної війни" за кордоном розробили карту найважливіших військових об'єктів СРСР, які можна атакувати атомними ударами. У перелік потрапив і Дніпропетровськ. Тоді це було закрите місто, союзний центр ракетобудування. Можливо, тому й вирішили будувати ще однин об'єкт цивільної оборони - метрополітен. Доказом може бути глибина закладення станцій - майже 70 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метро в Дніпрі будуватимуть турки

Станції метрополітену Дніпра схожі за стилем. Облицювальна стіна майже на всіх станціях покрита різноколірними плитами. Так лешге орієнтуватися, де потрібна зупинка. На станції Метробудівників стіни червоно-малинові, на станції Проспект Свободи - м'ятно-зелені. На Заводській вони блакитні, а на Металургів - жовті.

Метро хочуть розширювати. Будують ділянки завдовжки 2,4 км від станції Вокзальна до ще трьох нових: Театральна, Центральна й Музейна. Їх відкриття запланували на 2021 рік.

В одному з вестибюлів станції метро Героїв Дніпра встановили сучасні турнікети. На початку наступного року заплановані роботи в другому вестибюлі.

Зараз ви читаєте новину «Запрацювала одна з найкоротших підземок Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути