середа, 28 лютого 2018 16:22

"Заплатити компенсацію мав би слідчий чи суддя" - правознавець про смаження яєчні на Вічному вогні

"Заплатити компенсацію мав би слідчий чи суддя" - правознавець про смаження яєчні на Вічному вогні
Правознавець: Дівчину тримали під вартою без рішення суду близько місяця. Це просте порушення, за яке Україна дійсно має відповідати. ФОТО: newsnetwork.tv

Склад злочину в діях Ганни Синькової є, але Україна все одно має виплатити їй гроші, як моральну компенсацію за те, що вона місяць пересиділа під вартою вже після рішення суду.

Про це розповів правознавець-кримінолог Микола Хавронюк у коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київгаз охоронятиме Вічий вогонь

Європейський суд із прав людини зобов'язав Україну виплатити €4 тис. киянці за її арешт та утримування у СІЗО після акції зі смаженням яєчні на Вічному вогні у парку Вічної Слави.

"Відповідно до Кримінально-процесуального Кодексу України, особу можуть тримати під вартою лише протягом того строку, який визначив суд. Якщо, наприклад, сьогодні о 19:00 завершується термін перебування під вартою, то звільнення о 19:01 - вже буде порушенням закону. Цю дівчину тримали під вартою без рішення суду близько місяця. Це просте порушення, за яке Україна дійсно має відповідати. Більше того, треба було б стягнути ці 4 тисячі євро з тієї особи, з вини якої це сталося. Чи це був слідчий, чи посадова особа слідчого ізолятору, чи суддя – неважливо. Це відшкодування моральної шкоди за те, що вона пересиділа в слідчому ізоляторі під час досудового розслідування. А засудили її правильно. Вона вчинила злочин, передбачений конкретною статтею Кримінального кодексу, що пов'язаний зі знущанням над могилою," – розповів правознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали відео, як вандали заливають бетоном Вічний вогонь у Києві

Рішення Європейського суду дуже чітке: він побачив злочин у діях тієї особи.

"Суд пояснив, що яєчня на Вічному вогні – це порушення правопорядку, за яке національний законодавець має право встановити кримінальну відповідальність. Коли ця дівчина сказала, що це лише газ, Європейський суд пояснив: ні, це не лише газ, це пам'ять про осіб, які загинули і ця пам'ять зберігається у людей. Вони загинули недаремно", - зазначив Микола Хавронюк.

2010 року, беручи участь у перфомансі, кілька осіб смажили яєчню і сосиски над Вічним вогнем на могилі Невідомому солдату в Києві. Пізніше його учасниця Ганна Сінькова опубліковала в інтернеті відеоролик і пояснила, що протестує проти витрати дорогоцінного природного газу. 2011-го активістку арештували. Вона провела в СІЗО 3 місяці. Того ж року дівчина поскаржилася у ЄСПЛ за порушення своїх прав. Суд скаргу відхилив, однак через те, що учасниця акції незаконно провела в ув'язненні зайвий місяць після винесеного рішення суду, присудив виплатити їй €4 тис.

Зараз ви читаєте новину «"Заплатити компенсацію мав би слідчий чи суддя" - правознавець про смаження яєчні на Вічному вогні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути