четвер, 18 листопада 2010 13:57

Запаліть свічку пам'яті і вшануйте жертв Голодомору 27 листопада

Запаліть свічку пам'яті і вшануйте жертв Голодомору 27 листопада

У суботу, 27 листопада, вся Україна й увесь світ вшановуватимуть пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932-33 років.

Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду закликав українців під національними прапорами з траурними стрічками приєднатися до загальнонаціональної хвилини мовчання акції "Запали свічку".

"Закликаємо всіх людей доброї волі, незалежно від національності, громадянства, віросповідання, усіх, хто поділяє біль та скорботу українського народу, 27 листопада о 16-й годині запалити свічку за душі тих, кого забрав Великий Голод 77 років тому. Вічна їм пам'ять", - наголошується у повідомленні.

У зверненні комітету йдеться, що "це безпрецедентний злочин у світовій історії, бо штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців. Комуністичний режим прагнув позбавити українську націю її волелюбного духу, її ідентичності, зламати їй хребет. Поставити знесилених голодом, страхом та відчаєм українців на коліна. Стерти генетичну пам'ять народу. Викорінити навіть думки про свободу та власну державу".

Члени комітету звернулися до церков та релігійних організацій із проханням провести панахиди й узяти участь у жалобних заходах із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

Вони сподіваються на вияв активної громадянської позиції журналістів: висвітлення історичної правди про Голодомор-геноцид, оприлюднення історичних матеріалів та архівних документів, показ документальних фільмів. Комітет закликав зробити тему Голодомору-геноциду провідною у випусках газет і журналів, на телебаченні, радіо і в інтернеті впродовж поминального тижня і 27 листопада.

Під зверненням поставили свої підписи відомі політичні і громадські діячі, діячі мистецтв, історики та письменники. Зокрема, Іван Вакарчук, Іван Васюник, Володимир В'ятрович, Лесь Танюк, Ігор Юхновський, Ніна Матвієнко, Микола Жулинський, Іван Драч та інші.

Всього Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду нараховує 38 членів.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Запаліть свічку пам'яті і вшануйте жертв Голодомору 27 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути