Ексклюзиви
вівторок, 12 листопада 2019 15:41

"Замовили" - філософ про опитування на окупованих територіях

"Замовили" - філософ про опитування на окупованих територіях
Олексій Панич: варто шукати причину проросійських позицій. Вони є кількох типів. Людина може тягнутися до Росії на психологічному рівні, може - масовою культурою та російськомовною попсою. Ще один варіант - гаманцем. Мовляв, там більше платять. У залежності від природи проросійських настроїв залежить, чи можна людину перетягти на український бік. Фото: Тарас Подолян

На окупованому Донбасі не може бути ніякої правдивої соціології. Якщо треба проаналізувати настрої людей на тих територіях з таким самим успіхом можна погадати на кавовій гущі.

Говорить в інтерв'ю Gazeta.ua філософ Олексій Панич, коментуючи результати дослідження, яке провів Український інститут майбутнього та "Дзеркало тижня" за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп" з 7 по 31 жовтня 2019 р. Опитано 1606 респондентів: 800 — у непідконтрольної частині Луганської і 806 — в непідконтрольної частини Донецької областей.

50,9% опитуваних вважають, що нинішні території ОРДЛО мають стати частиною Росії, 13,4% - "частиною Росії, але з особливим статусом". Разом з тим 5,1% опитаних мешканців хочуть "бути частиною України як колись", 13,4% бажають особливого статусу для тих регіонів у складі України. Незалежності прагнуть 16,2% опитаних. 0,8% респондентів відмовилися відповісти.

Які ключові висновки можна зробити з опитування?

- Тут може бути єдиний висновок. Комусь серед українських політиків було потрібно вкинути у суспільство інформацію про те, що більшість людей на окупованих територіях винуватять у всьому Київ та хочуть у Росію. Як це будуть використовувати - побачимо згодом. Але точно будуть. Український інститут майбутнього важко назвати нейтральною установою - він досить політизований (дружина виконавчого директора Віктора Андрусіва Галина Янченко - депутатка від партії "Слуга народу" - Gazeta.ua). Це опитування не показує ніякої реальної картини спектру думок людей, що живуть на окупованих територіях.

Як опитування може зіграти на внутрішній політиці України?

- Партії "Голос" та "Самопоміч" вже виступили з заявами, які зводяться до того, що треба заморозити конфлікт і відрізати окуповані території від решти України. Це - традиційна галичанська політична ідея. Мовляв, без окупованого Донбасу державі було б легше. Тут присутній чисто електоральний розрахунок. Чим менше голосує Схід, то більше Захід матиме ваги у парламенті та впливатиме на загальну політику держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вже підготувала виборчі списки для Донбасу - Клімкін

Політика "Слуги народу" та нової влади в цілому зміниться?

- Вони мають своє уявлення про окуповані території. У них є навіть своя соціологія, про яку говорив радник секретаря РНБО Сергій Сивохо. Мовляв, у разі виборів в ОРДЛО "Слуга народу" там все одно отримає більшість. Вона - така ж ненадійна, як і опитування Українського інституту майбутнього. Це виглядає наче розмова про погляди людини, якій приставили револьвер до скроні.

Чи реально взагалі провести об'єктивне соціологічне опитування на території ОРДЛО?

- Ні, там відсутня правдива соціологія. Проведене дослідження показало лише те, що люди на окупованих територіях, які готові відповідати на поставлені глобальні питання, мають певну точку зору. За кадром залишились ті, хто боїться висловлювати вголос свої думки. Також не зрозуміла мотивація людей, які таки відповідають на питання. Чому їх відповідь саме така, а не інакша? Люди зазвичай говорять те, що їм вигідно або те, що від них хочуть почути. Наприклад, чому жителі ОРДЛО звинувачують у своїх проблемах Україну? Відповідь дуже проста. Якщо звинуватити України, можна встати у зручну позицію людини, якій усі винні. Це дуже бажана ситуація для людей з патерналістським баченням світу. Мовляв, я ображений, бо ви мені нашкодили. Тепер платіть за це. Жителі окупованого Донбасу чудово розуміють, що Росія їм точно не буде відшкодовувати збитки. А Київ має перед ними певні зобов'язання, вони - українські громадяни. Тому їм вигідніше говорити, що наша держава винна усім і кожному, навіть якщо насправді люди так не вважають. Такі нюанси залишись за кадром дослідження. Тому воно не має ніякої соціологічної цінності. Не знаємо, скільки людей про що промовчали і чому. Якщо треба проаналізувати настрої на окупованих територіях з таким самим успіхом можна погадати на кавовій гущі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сивохо пропонує не перевіряти громадян, які їдуть від бойовиків

Як нам варто налагоджувати стосунки з окупованими територіями? Як можемо воювати на розуми тих людей, що проживають там?

- Треба розуміти, що у всіх людей розуми різні і засоби їх завоювання теж. Якщо є проукраїнські настрої, їх треба підтримувати та підсилювати. Також варто шукати причину проросійських позицій. Вони є кількох типів. Людина може тягнутися до Росії на психологічному рівні, може - масовою культурою та російськомовною попсою. Ще один варіант - гаманцем. Мовляв, там більше платять. У залежності від природи проросійських настроїв залежить, чи можна людину перетягти на український бік. Не можемо створити у нас аналог російськомовної імперської культури, але певною мірою можемо покращити економічне становище у державі. Більшість людей на окупованих територіях мають патерналістське мислення. Тягнуться до того, хто більше заплатить. Для них роботодавець святий. Щоб переконувати таких людей, варто намагатись домовлятись саме з роботодавцем - великим підприємцями, що мають бізнес на Донбасі.

Як зараз оцінюєте політику нової влади стосовно окупованих територій?

- Вона неконкретна і невиразна. Чули дуже мало чітких сигналів. Єдине - Зеленський наголосив, що налаштований точно повертати ОРДЛО. Це - правильний меседж. Міністр культури Володимир Бородянський каже, що туди треба активніше доносити туди інформаційний український продукт. Це - теж хороша ідея. Далі все впирається у те, на яких умовах нова влада хоче домовлятись з Росією. І чи не викличе це вибух незадоволення та несприйняття у середині країни.

Довіра до президента Володимир Зеленського серед українців трохи знизилась.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова з 1 по 7 листопада 2019 року.

Зеленському на початку листопада довіряли 68,2% українців, не довіряли - 24,3%, баланс довіри становив +43,9%. Місяць тому президенту довіряли 70,5% українців.

Зараз ви читаєте новину «"Замовили" - філософ про опитування на окупованих територіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути