Ексклюзиви
пʼятниця, 24 серпня 2012 11:40

За вбивство 77 осіб Брейвіку дали 21 рік в'язниці
5

Фото: Фото: Reuters

Окружний суд Осло в п'ятницю визнав Андерса Брейвіка, обвинуваченого у тероризмі та вбивстві 77 осіб, осудним і призначив йому максимальне покарання - 21 рік в'язниці.

Брейвік 22 липня минулого року влаштував вибух в урядовому кварталі норвезької столиці, в результаті якого загинули восьмеро людей, а потім відкрив стрілянину в молодіжному таборі робочої партії Норвегії на острові Утойя, де загинули 69 людей.

Брейвік буде утримуватися в тюрмі Іла, де він провів більше року з моменту затримання. Тут будуть створені спеціальні умови для утримання небезпечного злочинця. По закінченню терміну ув'язнення, суд зможе його продовжити, якщо буде визнано, що Брейвік становить небезпеку для суспільства.

Брейвік став першим підсудним в історії Норвегії, засудженим до максимального терміну ув'язнення.

На думку професора кримінального права Ерлінг Йоханнес Хусебю, призначене покарання було одним з найбільш вірогідних для Брейвіка. Вона зазначила, що, за норвезькими законами, після 21 року ув'язнення термін може продовжуватися судом кожного разу на п'ять років.

Окружному суду Осло належало відповісти на головне питання - осудний Брейвік, чи повинен він відбувати тюремний термін або попрямувати на примусове лікування. Раніше одна з груп експертів, що проводили огляд "норвезького стрілка", постановила, що він страждає параноїдальною шизофренією і йому необхідне спеціальне лікування. Інша група фахівців, навпаки, постановила, що Брейвік - холоднокровний вбивця, який може відповісти за свої вчинки перед судом.

Брейвік неодноразово заявляв, що вважає себе психічно здоровим, і що вердикт "неосудний" став би для нього принизливим. У разі винесення такого вердикту він мав намір оскаржити його. "Норвезький стрілець" наполягав, що своїми діями намагався привернути увагу уряду і суспільства до проблеми ісламізації Європи, засилля в країні мігрантів і виродження норвезької нації.

Зараз ви читаєте новину «За вбивство 77 осіб Брейвіку дали 21 рік в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

109

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути