неділя, 28 лютого 2021 20:39

За продуктами вигідно їхати в сусідні країни – українка розповіла, скільки коштує життя в Швейцарії
8

Катерина Дашевська розповіла, скільки  коштує життя в Швейцарії
Фото: dashevska_kateryna
Катерина Дашевська розповіла, скільки  коштує життя в Швейцарії
Катерина Дашевська розповіла, скільки  коштує життя в Швейцарії
Катерина Дашевська розповіла, скільки  коштує життя в Швейцарії
Катерина Дашевська розповіла, скільки  коштує життя в Швейцарії

Катерина Дашевська з родиною переїхала у Швейцарію. Із чоловіком тут виховують двох дітей. Українка веде блог, в якому розповідає про подорожі країною та різні цікавинки.

"Середні витрати на життя у Швейцарії – це як середня температура по лікарні. Тут немає єдиної правильної відповіді. Швейцарія поділена на 26 кантонів. Кожен кантон має столицю, в якій жити дорожче, ніж у провінції. Витрати також різняться між кантонами. Наприклад, жителі кантону Цюріх витрачають набагато більше, ніж ті, хто живе в кантоні Урі. За рівнем цін також виділяються п'ять найбільших міст Конфедерації: Цюріх, Женева, Базель, Берн та Лозанна та їхні великі мегаполіси. І насамкінець, у кожному кантоні комуни мають свої ставки оподаткування", - додає українка.

У Лозанні в кантоні Во, де проживає Даша, квартира з однією спальнею коштує $2200 на. Базові комунальні витрати (електроенергія, опалення, вода, сміття) для квартири площею 85 м2 складають до $220 / міс. Інтернет – приблизно $66 / міс. Обов'язкова медична страховка обходиться щонайменше $330 на місяць (на дитину –$88). У нашому кантоні Во вона коштує $462 і $128 відповідно. Обов'язковий збір за радіо- і телебачення (незалежно від того, чи наявне вдома обладнання) становить $368 на рік з домогосподарства. Ціни на квитки в громадському транспорті: коротка поїздка $ 2.5 (діє 30 хв); $4 (1 год). Якщо їздити постійно на навчання, роботу, вигідніше придбати проїзний. Приміром, абонемент (2го класу) для дорослого коштує: $4246 (річний); $374 (місячний).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карткою можна розрахуватись навіть на ринку – українка про життя в Нідерландах

"Похід у перукарню – задоволення не з дешевих, особливо для жінок. Жіноча стрижка в середньому коштує $55-77, чоловіча – до $55, дитяча – до $33. Пофарбування волосся залежить від техніки і довжини волосся, в середньому ціни від $176 за процедуру. Витрати на одяг та взуття досить індивідуальні. У Швейцарії при ощадному пошуку можна вигідно закупитись онлайн. Завдяки регулярним акціям (сезонним, на колекції, святковим тощо) речі відомих брендів продаються іноді дешевше, ніж в Україні", - каже українка.

На продукти харчування йде мінімум $110 на тиждень на одну людину. Місцеві жителі зазвичай готують вдома, оскільки їсти у закладах харчування недешево: трапеза у недорогому ресторані обходиться $28 з людини, а похід у ресторан середнього рівня – мінімум $110 на дві особи.

"Місцеві їздять закуповуватись у прикордонні супермаркети та на продовольчі базари Франції, в тому числі на міжміському автобусі. Загальна вартість перевезених товарів (включаючи вартість усіх харчових продуктів) перевищує $330, у Швейцарії доведеться сплатити ПДВ. Також діють обмеження щодо обсягу ввезених продуктів таких, як м'ясо, м'ясні вироби, вершкове масло, сметана, олії, алкогольні та тютюнові вироби", - додає Катерина.

Вдома українка готує продукти національної кухні.

"На перших порах у Швейцарії нам не вдавалося знайти деяких інгредієнтів до наших страв, але поступово все знайшли: зелену гречку українського виробництва, італійське сало (хоч не таке смачне, як українське, але на безриб'ї і рак риба), кефір Nestlé, сардинку для домашнього посолу, оселедця. На червоний борщ закупитися тут не проблема – є все і скрізь. Буряк продається сирий або фасований відварений. А от щавлю на зелений борщ нема. Вареники – наша улюблена сімейна страва: з картоплею, з картоплею і сиром, до яких місцевий дуже пасує. Це солонуватий зернисто-вершковий сир. Однак для приготування сирників він сам по собі не підходить. Згодом я винайшла спосіб, як їх готувати, змішуючи різні види альпійських сирів", - додає.

Найчастіше у Швейцарії шукають фахівців R&D в інженерії, біотехнологіях, ІТ, біоніці тощо. Іншу частку складають працівники міжнародних організацій, дипломати, експати. Найчастіше переїджають на роботу менеджери, маркетологи, фінансисти.

Зараз ви читаєте новину «За продуктами вигідно їхати в сусідні країни – українка розповіла, скільки коштує життя в Швейцарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути