Ексклюзиви
середа, 12 березня 2008 17:43

За аварію "Конкорда" 8 років тому може відповісти американська компанія

Проти американської авіакомпанії Continental може бути висунуте звинувачення в ненавмисному вбивстві - з таким проханням звернувся французький прокурор до суду, що розглядає справу про трагедію літака "Конкорд" 2000 року, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Подібні звинувачення прокурор вимагає висунути проти двох службовців Continental і двох французьких громадян, пов"язаних з катастрофою.

В результаті падіння під Парижем надзвукового авіалайнера компанії Air France загинули 113 осіб. Літак загорівся і розбився неподалік від аеропорту імені Шарля де Голля невдовзі після злету.

Матеріали розслідування, проведеного французькою владою, показують, що аварія була викликана металевою деталлю від літака авіакомпанії Continental, який злетів за кілька хвилин перед "Конкордом".

Титанова скоба від літака DC-10 проткнула шину "Конкорда".

Шматки розірваної шини пробили паливний бак, після чого літак загорівся.

Всі 109 осіб, що перебували на борту надзвукового лайнера, загинули, крім цього трагедія забрала життя чотирьох осіб на землі.

Французький прокурор закликав суд притягти до відповідальності за подію Джона Тейлора, механіка Continental, який прикріплював до корпусу DC-10 пластину, що відвалилася, а також Стенлі Форда, відповідального за технічний стан літаків авіакомпанії.

З французьких чиновників звинувачення, можливо, будуть висунуті проти колишнього глави підрозділу "Конкорд" компанії EADS Анрі Пер"є і колишнього члена авіанаглядового органу Франції Клода Францена.

Суд має дати відповідь на прокурорський запит найближчими тижнями.

В Україні винних у великих авіакатастрофах також встановлюють по кілька років.

Так, 25 лютого цього року в Києві військовий апеляційний суд Центрального регіону почав розгляд по суті справи щодо звинувачення чотирьох генералів ВВС України, причетних до організації авіашоу на Скнилівському аеродромі 2002 року, що призвело до трагедії. Тоді через злочинну недбалість загинули 77 осіб: літак, що виконував фігури вищого пілотажу, впав прямо на глядачів, які спостерігали за видовищем, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «За аварію "Конкорда" 8 років тому може відповісти американська компанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути