вівторок, 13 жовтня 2009 09:22

За 19 тисяч доларів продали полотно, що ймовірно належить пензлю да Вінчі

 
Почесний професор історії мистецтв Оксфордського університету Мартін Кемп (Martin Kemp) заявив, що картина "Молода дівчина в профіль у платті епохи Відродження" (Young Girl in Profile in Renaissance Dress), що пішла з молотка на аукціоні "Крісті" за 19 тисяч доларів, належить пензлю Леонардо да Вінчі, повідомила в понеділок газета Antiques Trade Gazette.

Поки що ці слова можуть сприйматися в науковому світі лише як гіпотеза, але якщо вона вірна, справжня цінність картини - десятки мільйонів доларів.

Виявити походження твору мистецтва допоміг відбиток пальця, виявлений в лівому верхньому кутку картини, що "практично повністю збігається" з відбитком на роботі Леонардо "Святий Ієронім", що зберігається у Ватикані.

Картина із зображенням профілю молодої дівчини, одягненої за модою 15 століття, була виставлена на аукціоні "Крісті" у 1998 році, як робота невідомого німецького художника початку 19 століття. Картину придбала нью-йоркський дилер Кейт Ганз (Kate Ganz), яка пізніше, в 2007 році, перепродала її нинішньому власнику європейцеві канадського походження на ім"я Пітер Сільвермен (Peter Silverman).

Сільвермен вирішив віддати картину на експертизу для визначення її справжньої цінності. І не прогадав: радіовуглецевий аналіз показав, що часом створення портрету є 15 століття. Також був проведений аналіз за допомогою інфрачервоних променів, який виявив подібність між картиною, придбаної Сільверменом, і роботою Леонардо "Портрет жінки в профіль", яка знаходиться у Віндзорському замку. Штрихи тушшю і крейдою наносив художник-лівша, яким і був да Вінчі.

Відповідно до гіпотези оксфордського мистецтвознавця Кемпа, "Молода дівчина в профіль у плаття епохи Відродження" писалася з Б"янки Сфорца, дочки міланського герцога Людовіко Марії Сфорца (1452 - 1508), до двору якого Леонардо да Вінчі був запрошений в якості архітектора, гідротехніка і конструктора військових машин у 1482 році.

Італійський колега Кемпа, професор Карло Педретті (Carlo Pedretti), що очолює фонд з вивчення творчості да Вінчі вже заявив, що "це може стати найважливішим відкриттям з моменту, коли "Даму з горностаєм" зарахували до справжніх робіт Леонардо".

Діяч італійського Відродження Леонардо да Вінчі (1452-1519) був не тільки успішним художником, але і літератором, архітектором, скульптором, музикантом, інженером і винахідником, театральним постановником, а також займався науковими дослідженнями в галузі анатомії, математики і фізики. З живописних робіт флорентійського генія найбільш відома "Мона Ліза", виставлена в Луврі, а також фреска "Таємна вечеря" в монастирі Санта-Марія делле Граціє в Мілані, "Мадонна Літта" і ряд інших полотен.

За матеріалом:  РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «За 19 тисяч доларів продали полотно, що ймовірно належить пензлю да Вінчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути