четвер, 25 березня 2010 10:18

З Прикарпаття до Росії повезли ще 400 тонн меланжу

З Прикарпаття до Росії повезли ще 400 тонн меланжу

Сьогодні о 10 годині ранку зі складу ракетного палива Західного оперативного командування сухопутних військ Збройних сил України, що розташований поблизу села Ценжів на Івано-Франківщині, відправився третій потяг із токсичним меланжем.

Командир військової частини підполковник Андрій Кухарець розповів у телефонній розмові Gazeta.ua, що потяг складається з 8 залізничних цистерн.

"Це приблизно 400 тон меланжу. Всі цистерни прибули до нас з Росії та пройшли необхідне експертне обстеження", - сказав він.

За інформацією керівника Західного регіонального медіа-центру МО України підполковника Тараса Греня, завантаження пройшло з випередженням графіка без порушень техніки безпеки.

"Збройні сили, незважаючи на відсутність бюджету, в повному обсязі виконують всі покладені на Україну міжнародні зобов"язання стосовно відвантаження меланжу для його подальшої утилізації. Всі відправки відбуваються згідно з затвердженими графіками, і, як планувалось раніше, до кінця травня Прикарпаття буде повністю звільнено від меланжу", - повідомив нам Грень.

Таким чином, на складах у Ценжеві залишиться приблизно 930 тон меланжу. Їх згідно з графіком вивезуть наприкінці травня.

Як повідомляла Gazeta.ua, перші 300 тон високотоксичного компоненту рідкого ракетного палива – меланжу – відправили на утилізацію в РФ 21 січня 2010 року.

Вивезення цього ракетного окислювача з території України стало можливим завдяки спільному проекту ОБСЄ. 16 вересня 2009 року Міністерство оборони України, ОБСЄ і 3 російських підприємства підписали тристоронній контракт на утилізацію меланжу.

Контракт передбачав утилізацію 3168 тисяч тон меланжу, які знаходяться на складах в Калинівці Вінницької області та Ценжеві на Івано-Франківщині. Частину меланжу в листопаді минулого року вивезли з військових складів Калинівки, що під Вінницею.

Меланж – високотоксичний окислювач пального для ракет середньої та близької дальності. На складах Міноборони України він значиться під маркою АК-20К. Він є концентрованою азотною кислотою – 74 % складу. Летка сполука червоного або жовтого кольору. Вона смертельно небезпечна для живого організму.

Зараз ви читаєте новину «З Прикарпаття до Росії повезли ще 400 тонн меланжу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути