Ексклюзиви
неділя, 14 березня 2010 17:19

З понеділка студенти вимагатимуть звільнити Табачника

З понеділка студенти вимагатимуть звільнити Табачника

Протест проти міністра освіта та науки Дмитра Табачника, має стати загальноукраїнським, вважають його організатори.

- Менше за все ми хочемо, аби протест проти Табачника підтримували виключно вищі навчальні заклади західної та центральної Україні. І так само не хочемо, аби до акції приєднувалися лише радикальні політичні організації. Напрямок для протесту має бути один - відставка Табачника. Вважаємо, він має стати якомога ширшим, - коментує для Gazeta.ua Богдан Пацкань, 23 роки, активіст та співорганізатор протесту проти міністра освіти.

Зі слів Пацканя, спільним для всієї акції буде девіз ("Табачник - пішов геть!") і логотип, обличчя міністра на тлі червоного, перекресленого знака-кола.

- Зараз звертаємося до всіх студентів, аби починали протидію міністрові в себе на місцях. У своїх вузах, в університетських та інститутських містечках. Звернемося також за підтримкою до професури. Сподіваємося, викладачі з розумінням поставляться до нашого протесту, - вважає Богдан Пацкань.

З його слів, методи спротиву не мають виходити за рамки закону.

- Закликатимемо студентів страйкувати. Ігнорувати лекції і не ходити на них поки не просимо. Не хочемо, аби це вплинуло на успішність. Таке можуть використати, аби відімстити страйкуючим, вигнати їх із університетів, - уточнює Пацкань для Gazeta.ua.

З його слів, протестанти найближчими днями вивішуватимуть плакати про вимогу відставки Дмитра Табачника, проводитимуть теж креативні перформенси. Наліплюватимуть заклики до страйку всередині вишів і на будівлях. Грошей на це багато не потрібно. Наліпки можна роздруковувати на чорно-білих принтерах, каже співорганізатор протесту.

З його слів, уже від завтра, з понеділка, студенти в Херсоні писатимуть на дошках в аудиторіях заклики "Табачник - геть!" перед лекціями.

У акції нема політичних спонсорів, ніхто її не фінансує, переконує Богдан Пацкань.

Активіст називає 4 причини, через які, вважає, Дмитра Табачника слід звільнити з посади міністра освіти:

- Перша. Табачник не має морального права займати цю посаду, бо не визнає українців як націю. Заявляє, що галичани - не українці. Такі заяви провокують розколи всередині в країні. Друга. У своїх статтях Табачник однобоко викладає історичні факти, викривлює їх. Це дає підстави припускати, що під його керівництвом можуть переписати історичні підручники на користь Росії, - припускає Богдан Пацкань. - Третє. Дмитро Табачник вдався до фальшування результатів телепроекту "Великі українці" на телеканалі "Інтер". Організував масове смс-голосування, яким штучно завищив результати князя Ярослава Мудрого. Зробив це, аби в телепроекті не переміг Степан Бандера. І четверте. Дмитро Табачник хоче ліквідувати зовнішнє незалежне оцінюювання. Якщо його повністю відмінять, це означатиме, що країна знову повернеться до старих корупційних схем вступу до вищих навчальних закладів. Коли при вступі усе вирішуватимуть не знання людини, а гроші, - вважає Богдан Пацкань.

Богдан Пацкань є бакалавром історії у Національному університеті "Києво-Могилянська Академія".

Зараз ви читаєте новину «З понеділка студенти вимагатимуть звільнити Табачника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

126

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути