четвер, 25 серпня 2011 09:54

З новим акумулятором телефон можна заряджати під час ходіння

З новим акумулятором телефон можна заряджати під час ходіння

Інженери Том Крупенкін і Ешлі Тейлор з Університету Вісконсіна (Медісон, США) запропонували звернути увагу на ефект електрозмочування, при якому рідина-провідник краще "прилипає" до поверхні, що відштовхує воду, якщо через неї проводиться струм.

Вони переконалися, що "в зворотний бік" цей процес теж працює, і при русі крапель провідника поверхнями тонких плівок, які відштовхують воду, виробляється електрика.

Таким чином, кажуть учені, можна буде створити "крапельну" батарейку, яка здатна виробляти електрику при струшуванні та при тиску на неї.

Запропоноване ними джерело живлення схоже за принципом роботи на водяний млин, але замість води в ньому використовується рідина-провідник, а роль лопатей млинового колеса грають позитивний і негативний полюси батарейки, які "збирають" електрони з рідини при її русі, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на статтю, опубліковану в журналі Nature.

Такі елементи живлення можна буде розмістити в підошві взуття чи на поверхні підлоги, що дозволить людям заряджати телефон під час прогулянки, а супермаркетам - економити на електриці за рахунок своїх відвідувачів.

Експериментальна батарея, яку зібрали вчені, складається з безлічі пар електродів, кількох плівок з оксиду талію і крапель електроліту з ртуті або її сполук, оточених розчином діелектрика. Механічний вплив на таку батарею зміщує положення крапель провідника й діелектрика, в результаті заряд на парах електродів змінюється, через що виникає електричний струм.

Експеримент показав, що потужність батарейки зростає з підвищенням кількості крапель. Характер механічного впливу не має значення - пристрій виробляв струм при вібрації, розтягуванні або стисненні.

У статті також відзначається, що подібні джерела живлення можна легко масштабувати, змінюючи площу плівок, кількість і розміри крапель.

Зараз ви читаєте новину «З новим акумулятором телефон можна заряджати під час ходіння ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути