субота, 01 серпня 2009 21:26

Як позбутися стресу і втоми

Як позбутися стресу і втоми
Ароматерапія - лікування запахами, ефірними маслами і фітонцидами рослин - відома з доісторичних часів. Хоча лікарі визнають далеко не всі рецепти цієї сфери нетрадиційної медицини, учені знаходять все більше підтверджень того, що не варто забувати про деякі рецепти наших предків.

Японські дослідники перевірили ефективність ароматерапії на щурах і встановили, що запах лимона, манго, лаванди здатний понизити рівень емоційного стресу і позбавити людину від почуття втоми. Річ у тому, що вдихання низки ароматів міняє активність генів і впливає на хімічний склад крові.

Експерименти дозволили встановити, що відбувається це завдяки особливій речовині ліналоолу, яка міститься в деяких рослинах і широко застосовується в парфумерії. Було доведено, що вона може впливати на імунну систему і стабілізувати стрес.

Невідомо, чи проводили наші предки досліди на гризунах, але аромати цих рослин використовувалися як заспокійливе для позбавлення від безсоння, негативних емоцій і депресії з незапам"ятних часів і сьогодні широко застосовуються в спа-індустрії. Але досі не був відомий механізм їхньої дії на людський організм.

Проте тим, хто вже відправився за ароматними ліками, потрібно пам"ятати, що не варто використовувати ароматерапію бездумно: у сильній концентрації запахи здатні викликати головний біль, нудоту та інші розлади здоров"я. Особливо обережно потрібно використовувати ефірні масла в закритих приміщеннях: не забувайте, що хтось поряд може страждати від алергії, повідомляє Kleo.ru.

Зараз ви читаєте новину «Як позбутися стресу і втоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути