четвер, 01 грудня 2011 21:52

WikiLeaks розкаже, як держави стежать за своїми громадянами

WikiLeaks розкаже, як держави стежать за своїми громадянами

Скандально відомий сайт WikiLeaks, який спеціалізується на розміщенні секретної інформації, оголосив у четвер про запуск нового проекту. Він присвячений компаніям, що продають технології, що дозволяють державним службам здійснювати стеження за своїми громадянамиє

"Сьогодні ми викладаємо понад 287 документів, у яких розкривається реальний масштаб міжнародної індустрії стеження за масами людей - індустрії, яка продає технології як демократичним, так і диктаторським режимам, які дозволяють здійснювати стеження за населенням цілих країн", - заявив засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тимошенко немає елементарних знань основ економіки - Wikileaks

На сайті розміщена інформація про понад 160 компаній в 25 державах, які займаються розробкою технологій, що дозволяють вистежувати людей по їх мобільним телефонам, адресам електронної пошти та історії пошукових запитів в інтернеті.

Серед списку компаній, що продають технології спостереження, на сайті WikiLeaks згадані і дві російські - "Мобільний криміналіст" (Oxygen Software) і Speech Technology Center.

Крім того, сайт-партнер WikiLeaks Owni.fr у четвер розповсюдив інформацію про те, що французька компанія Amesys надавала послуги режиму колишнього глави Лівії Муаммара Каддафі з пошуку і спостереження за низкою лідерів опозиції в інтернеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович не боїться WikiLeaks, бо не має роздвоєння особистості

Нагадаємо, гучний скандал навколо WikiLeaks вибухнув після публікації на сайті документів дипломатичної служби США. У документах, викладених на WikiLeaks 29 листопада 2010, містяться, зокрема, досить невтішні висловлювання на адресу світових лідерів. Як наголошується на сайті, більше 250 тисяч опублікованих файлів - найбільша в історії добірка конфіденційних документів, які коли-небудь опинялися у відкритому доступі.

Зараз ви читаєте новину «WikiLeaks розкаже, як держави стежать за своїми громадянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути