неділя, 19 грудня 2010 11:50

Wikileaks опублікував матеріали, в яких Лукашенко скаржиться на Росію

Wikileaks опублікував матеріали, в яких Лукашенко скаржиться на Росію

Президент Білорусії Олександр Лукашенко стверджував, що Росія спровокувала війну з Грузією, і скаржився, що його змушують визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії в обмін на дешевий російський газ.

Про це йдеться в матеріалах американської дипломатичного листування, що потрапили в розпорядження сайту WikiLeaks. Документи опублікував журнал "Русский репортер".

Антиросійські висловлювання Лукашенка наводяться у звіті про його переговори з міністром закордонних справ Естонії Урмасом Паетом. Більшу частину півторагодинної зустрічі, що відбулася в жовтні 2009 року, президент Білорусі нібито присвятив нападкам на Росію.

Крім війни в Південній Осетії, Лукашенко торкнувся теми будівництва газопроводу "Північний потік". Як говориться у звіті, білоруський лідер сподівався, що Фінляндія, Швеція і Данія не схвалять цей проект. В якості альтернативи Лукашенко пропонував провести другу лінію газопроводу "Ямал-Європа", що проходить по території Білорусії. Цей проект, за словами Лукашенка, був би в 10 разів дешевше "Північного потоку".

У числі потрапили до WikiLeaks документів також виявився звіт про поїздку президента Білорусії до Вільнюса, під час якої Лукашенко розповів міністру закордонних справ Литви Вігаудас Ушацкас про своє ставлення до президента і прем'єр-міністра Росії. На думку Лукашенко, Дмитро Медведєв набирає політичну вагу і за своїм впливом зрівнявся з Володимиром Путіним. Як зазначив білоруський лідер, стало незрозуміло, "хто буде справжнім босом" в Росії в найближчі роки.

Говорячи про відносини з європейськими країнами, Лукашенко поскаржився, що ЄС не надає йому ніякої допомоги у відповідь на невизнання Південної Осетії та Абхазії, а також на те, що Білорусь захищає кордони Євросоюзу від нелегальної імміграції. Лукашенко послався на досвід України, яка провела численні реформи заради зближення з ЄС і НАТО, але не досягла ніякого результату на цьому шляху.

У матеріалах WikiLeaks також містяться відгуки Лукашенко про білоруську опозицію. У відповідь на закиди в утиску опозиційних рухів Лукашенко заявив, що його супротивники не становлять загрози і ніколи не зможуть об'єднатися. Він також зазначив, що деякі опозиціонери раніше були його союзниками, з якими він "пив горілку".

Зараз ви читаєте новину «Wikileaks опублікував матеріали, в яких Лукашенко скаржиться на Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути