неділя, 22 березня 2020 18:47

"Підірвали церкву з другої спроби" - фотограф зафіксував мить вибуху
8

Сільський фотограф Микола Галушка увічнив момент підриву Успенськї церкви в селі Рашівка Гадяцького району на Полтавщині
Фото: @galushka_photos
Успенська церква в селі Рашівка Гадяцького району в середині ХХ ст.
Успенська церква в селі Рашівка Гадяцького району в кінці 1960-х років
Успенська церква в селі Рашівка Гадяцького району в кінці 1960-х років

Успенську церкву в селі Рашівка Гадяцького району Полтавської області підірвали в 1970 році. Висадити храм у повітря вдалося лише з другої спроби. Знесення споруди зафіксував фотограф самоучка Микола Галушка.

Його світлини через майже півстоліття по тому опублікувала землячка Юлія Кобізька, повідомляє ГадячNews. Для цього в соцмережі Instagram завела сторінку @galushka_photos.

Село Рашівка розташоване за 18 км від міста районного значення Гадяч. Цегляну Успенську церкву в центрі села споруджували 7 років: з 1844 по 1851 на кошти селян та за підтримки Палати державних маєтностей Російської імперії. Будівельні роботи виконували, здебільшого, самі рашівчани.

Автор: @galushka_photos
  Успенська церква в селі Рашівка Гадяцького району в середині ХХ ст.
Успенська церква в селі Рашівка Гадяцького району в середині ХХ ст.

Сільська церква пережила революцію 1917 року, колективізацію та Другу світову війну. Після 1963 року, коли помер її останній настоятель отець Аркадій, парафію закрили. Предмети культового призначення вивезли.

У порожній будівлі за деякий час влаштували імпровізований спортзал: хлопці натягли сітку та грали в колишній церкві у волейбол. Спеціально пристосованого для спортивних ігор приміщення в Рашівці тоді не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі показали столичні храми, які зникли

Приблизно в той же час розробляли план забудови села. В який не вписувався покинутий храм у центрі Рашівки, що вже почав руйнування. До того ж, старий будинок культури в стилі українського архітектурного модерну навпроти церкви був затісним і не міг задовольнити потреби в "культурному вихованні" рашівчан. Тому обидві споруди визнали аварійними та такими, що підлягають знесенню.

Автор: @galushka_photos
  Будівля старого клубу в селі Рашівка
Будівля старого клубу в селі Рашівка

Навесні 1970 року до Рашівки запросили з Харкова військових піротехніків. Селян попередили, що церкву будуть підривати. На вулицю виходити заборонили - з питань безпеки. Бо уламками від вибуху могло когось травмувати.

Однак місцевий фотограф, керівник шкільного фотографічного гурта Микола Галушка, попросив дозволу зняти момент вибуху. Домовилися, що церкву підриватимуть на "раз-два-три", щоб фотограф устиг натиснути на спуск фотоапарату та зафіксувати сам вибух.

У родині Галушок разом із сімейним архівом зберігається історія про те, що вибухівка не здетонувала з першої спроби. Як розповів син фотографа Сергій, серед світлин немає фотографії цілого храму, зробленої того ж дня. Лише фото, де Успенську церкву оповиває пил та дим від вибуху - за мить до того, як споруда стане купої каміння. Та зграя птахів, які розлітаються в різні боки. Ще одна світлина, зроблена пізніше, ілюструє уламки храму.

Новий будинок культури в Рашівці, збудований на місці церкви, урочисто відкрили 27 січня 1981 року. У ньому передбачили, окрім актової зали, спортивну. У цьому сільському клубі влаштовували святкування ювілеїв, проводили концерти та вистави, демонстрували кіно.

Зараз ви читаєте новину «"Підірвали церкву з другої спроби" - фотограф зафіксував мить вибуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути