Ексклюзиви
середа, 08 квітня 2009 10:04

Всесвітній банк надасть Україні кредит у $400 млн на розвиток доріг

Всесвітній банк надасть Україні кредит у $400 млн на розвиток доріг

Всесвітній банк (ВБ) надасть Україні кредит у розмірі $400 млн на 30 років з п"ятирічним пільговим періодом в рамках проекту "Поліпшення автомобільних доріг і безпеки руху".

Як говориться в повідомленні банку в середу, відповідне рішення ухвалив напередодні її рада директорів.

Проект здійснюватиметься "Укравтодором". Раніше його глава Вадим Гуржос повідомляв, що $300 млн з кредиту буде направлено на реконструкцію ділянки дороги M-03 "Київ-Харків-Довжанський" від Борисполя (Київська обл.) до Лубен (Полтавська обл.), ще $100 млн - на поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автодоріг державного значення на аварійно небезпечних ділянках.

Підтримка проекту є відповіддю на економічну кризу, що вразила Україну

Всесвітній банк в своєму прес-релізі відзначає, що підтримка вказаного проекту є частиною відповіді банку на соціальну і економічну кризу, що вразила Україну.

ВБ нагадує, що Україна є важливою транзитною країною завдяки своєму розташуванню між Росією і іншими країнами СНД і ринком Європи. Передбачається, що проект допоможе країні інтегрувати її транспортну мережу з ЄС, підвищити транзитний потенціал.

Банк також сподівається, що він дозволить підвищити безпеку на українських дорогах, на яких минулого року загинуло 7,69 тис. чоловік.

Як повідомлялося, уряд України в кінці березня 2008 року схвалив підготовку сумісного з Всесвітнім банком проекту з поліпшення автомобільних доріг, визначивши "Укравтодор" його відповідальним виконавцем.

Нагадаємо, раніше голова Укравтодору Вадим Гуржос повідомляв, що уся мережа українських автодоріг уже три-чотири рази пропустила капітальні ремонти.

Будувалася вона в 1950–1960-х роках, коли була програма ліквідації бездоріжжя. Ці шляхи не були розраховані на сучасні навантаження, бо не існувало таких важких автомобілів. Із точки зору якості, несучої спроможності, безпеки руху ці дороги вже не відповідають нічому.

На їх утримання потрібно в шість–вісім разів більше коштів, ніж виділяється. А середня вартість будівництва одного кілометра автошляхів першої категорії "Б" — 6 мільйонів доларів. На цей рік фінансування збільшено майже втричі — до 16 мільярдів гривень. Це дає можливість значно поліпшити ситуацію, але не вирішує кардинально всіх проблем.

За матеріалами Интерфакс-Украина, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній банк надасть Україні кредит у $400 млн на розвиток доріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути