Ексклюзиви
пʼятниця, 26 червня 2009 17:48

Все більше росіян вважають Білорусь ворогом

Все більше росіян вважають Білорусь ворогом
Частка росіян, які оцінюють відносини з Білорусією як "дружні, добросусідські, спокійні", за останні п"ять років скоротилася з 67 до 43 відсотків, повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на дані "Левада-Центру".

Одночасно з цим зросла кількість громадян Росії, які вважають відносини з Мінськом "напруженими, прохолодними і ворожими", - з 28 відсотків в 2004 році до 50 відсотків в 2009.

За даними соціологів, 10 років тому відносна більшість (43 відсотки) опитаних схилялися на користь об"єднання Росії та Білорусі в єдину державу.

У 2009 році за таку форму відносин висловилися лише 15 відсотків росіян. В той же час в Росії росте переконання, що двом країнам необхідний незалежний розвиток при зміцненні добросусідських відносин - з 15 відсотків в 1999 році до 40 відсотків в даний час.

При цьому збільшилась кількість прихильників збереження союзної держави Білорусі та Росії в її нинішньому вигляді - з 24 до 35 відсотків.

На питання, ким є зараз Білорусь для Росії, 35 відсотків росіян відповіли "союзником", 34 відсотки - "звичайним сусідом", 19 відсотків - "країною-нахлібником", 6 відсотків - недружньою країною.

Останнім важко було визначитись з оцінками.

В останні місяці відношення Росії та Білорусі значно загострилися через суперечки в економічній сфері. Навесні Москва відмовила Мінську в кредиті, потім ввела обмеження на імпорт білоруської молочної продукції. Відповіддю на це стала відмова Олександра Лукашенко від участі в черговому саміті ОДКБ і установка митних постів на кордоні з РФ.

Хоча так звана "молочна війна" завершилася підписанням відповідних угод, добрі відносини Мінська і Москви повною мірою так і не відновилися, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Все більше росіян вважають Білорусь ворогом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути