Ексклюзиви
пʼятниця, 09 вересня 2022 00:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Волонтери приїхали у звільнене Високопілля: нові фото побаченого
27

Такий вигляд має Високопілля на Херсонщині після "хазяйнування" російських терористів
Фото: facebook.com/IosypenkoIgoroficill
Такий вигляд має Високопілля на Херсонщині після "хазяйнування" російських терористів
Такий вигляд має Високопілля на Херсонщині після "хазяйнування" російських терористів
Такий вигляд має Високопілля на Херсонщині після "хазяйнування" російських терористів
Такий вигляд має Високопілля на Херсонщині після "хазяйнування" російських терористів

У селищі Високопілля на Херсонщині, яке днями звільнили українські захисники, продовжують відкриватися наслідки російської окупації.

Вже на під'їзді до нього помітні масштабні руйнації. Про це повідомив голова благодійного фонду "Українці переможуть" Ігор Йосипенко у Facebook 8 вересня.

Довоєнне Високопілля було заможним населеним пунктом, зазначив Йосипенко. Окупували селище росіяни у середині березня. За цей час перетворили на випалену землю.

"Спалені й зруйновані приватні садиби, вщент розбитий центр населеного пункту. По всьому селищу стоять насильно відібрані, помарковані літерою Z, понівечені автівки мирних людей – дорогі й не дуже, але вкрадені й розтрощені, а дехто на них збирав роками", – написав він.

Життя мирних людей під окупацією нагадувало часи Другої світової війни, зауважив благодійник. Російські військові у людей забирали паспорти, селищем забороняли ходити. Якщо і дозволяли, то лише з "білою ганчіркою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вивозять родини та поранених: окупантів у Херсоні охопила паніка

"Це нагадує повністю поведінку німецьких солдатів Другої світової війни. Старі люди й не приховують свою зневагу до солдатів "другої" армії світу, які відбирали у них все з дому, в тому числі й їжу, мародерили, знущались з мирного населення і вбивали", – додав Йосипенко.

За його словами, у селищі й зараз неспокійно, російські загарбники продовжують його обстрілювати.

"Горять хати просто на очах. Там небезпечно перебувати", – підкреслив Йосипенко.

Крім Високопілля, волонтери фонду відвідали сусідні населені пункти – села Новоазовське та Іванівка. В останньому залишаються більш ніж 20 "найстійкіших жителів", які готують їжу на дровах і воду набирають з колодязів, відмовляючись від евакуації.

"Жителі Херсонщини мужні та незламні. Переживши окупацію, вони вже господарюють і думають, як будуть зимувати. Але не варто ризикувати своїм життям, треба в цей час перебути в безпечній зоні", – підсумував Йосипенко.

У вечірньому зверненні 4 вересня президент Володимир Зеленський розповів, що українська армія звільнила три населені пункти в Донецькій області та на південному напрямку. Того ж дня у мережі з'явилися фото українського прапора над Високопіллям.

Від повного звільнення колишнього райцентру Високопілля минуло лише кілька днів. За цей час на вулицях побільшало людей. Українські військові проводять розмінування, а правоохоронці почали документувати злочини російських окупантів.

Успіх українського контрнаступу на півдні країни може приймати різні форми. Навіть не відвойовуючи значних позицій, Київ може домогтися прогресу й змусити Росію розкрити розташування своїх військ і баз постачання; зайняти оборонну позицію або відвести війська з інших регіонів країни, пишуть ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Волонтери приїхали у звільнене Високопілля: нові фото побаченого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути