Ексклюзиви
пʼятниця, 28 липня 2006 16:15

Володимир Путін підписав скандальний закон про екстремізм

 

Президент РФ Володимир Путін всупереч закликам низки громадських і політичних організацій все-таки підписав закон, який підсилює відповідальність за екстремістську діяльність. Про це повідомила прес-служба глави держави. Раніше цей закон у прискореному порядку прийняли Держдума і Рада Федерації.

Федеральний закон "Про внесення змін до статей 1 і 15 Федерального закону "Про протидію екстремістській діяльності" направили на уточнення поняття екстремістської діяльності.

Згідно з документом тепер публічна критика на адресу вищих державних чиновників може бути прирівняна до екстремістської діяльності. Поза законом можуть опинитися будь-які публічні виступи, які спонукають людей до екстремізму або допускають можливість його здійснення. Критики документа вважають, що закон направлений проти опозиції і проти вільної преси. Про це, зокрема, заявив один з авторів нинішнього закону про ЗМІ Михайло Федотов.

Проти ухвалення закону виступала опозиція, яка відзначала, що нововведення дуже схожі на сталінські статті про ворогів народу. Значна частка неприємних висловів на адресу законодавчих ініціатив йшла і від журналістів, які побоюються, що все це призведе до повного припинення всякої критики влади.

За інформацією "Эхо Москвы", президента Путіна закликали не підписувати закон про екстремізм і іноземні політики, зокрема у рамках саміту "великої вісімки" в Санкт-Петербурзі. Проте глава держави тиску не піддався.

8 липня 2006 року закон був прийнятий Держдумою, а 14 липня 2006 року схвалений Радою Федерації. Одночасно члени Ради Федерації виразили незадоволеність тим, що закон ущімляє свободу слова і право громадян на участь у виборах, і доручили двом комітетам підготувати уточнення до закону і восени внести їх до Держдуми.

Як повідомили в Кремлі, президент, підписавши закон, може погодитися на зміни, що не зачіпають концепції закону. Як приклад він привів передвиборні дебати у прямому ефірі, на яких прозвучали екстремістські вислови: "Теоретично тоді претензії можна пред"явити телеканалу, і закон помилково допускає це".

Представник президента Олександр Котенков теж підтвердив, що Кремль може погодитися із зміною закону.

- Говорю як представник президента: закон схвалений Держдумою, змістовних зауважень від імені президента його представники не висловлювали, - сказав Котенков.

- Але у нас завжди були до цього закону технічні зауваження, і вони залишилися. Якщо в законі є неточності або недоробки, це не означає, що його треба зупиняти, тому що тоді державною бездіяльністю завдається більше шкоди, чим користі. Краще потім підчистимо цю статтю, іншу. Якщо не приймемо закон, за цей час буде убито ще декілька іноземних студентів, що принесе тяжкі наслідки. Закон треба вводити у дію, але і продовжувати його вдосконалення. Зволікання неприпустиме. Доопрацювання допустиме, додав він.

Поправки до закону "Про протидію екстремістській діяльності", зокрема, встановлюють, яку організацію можна вважати екстремістською: "Це суспільне або релігійне об"єднання або інша організація, відносно яких... судом ухвалено рішення, яке вступило в законну силу, про ліквідацію або заборону діяльності у зв"язку із здійсненням екстремістської діяльності".

Закон також дає визначення екстремістської діяльності. Під неї потрапляє робота суспільних, релігійних, інших організацій, редакцій ЗМІ, фізичних осіб "з планування, організації, підготовці та здійсненні дій, направлених на насильницьку зміну основ конституційного ладу і порушення цілісності РФ, підрив безпеки країни, захоплення або привласнення владних повноважень, створення незаконних збройних формувань, здійснення терористичної діяльності, або публічне виправдання тероризму, а також збудження расової, національної, релігійної, соціальної ворожнечі, пов"язаної з насильством або закликами до насильства, здійснення масових безладів, публічний наклеп відносно посадовців за умови, що факт наклепу встановлений в судовому порядку, посягання на життя державного або громадського діяча, створення і розповсюдження матеріалів екстремістського змісту, пропаганда і публічна демонстрація нацистської атрибутики і схожих із цією атрибутикою символів" і т.д.

У законі мовиться, що до екстремістських матеріалів можуть відноситися "праці керівників націонал-соціалістичної робочої партії Німеччини, фашистської партії Італії, публікації, що обґрунтовують або реабілітують національну і расову перевагу або реабілітують практику здійснення військових та інших злочинів, направлених на повне або часткове знищення якої-небудь етнічної, соціальної, расової, національної або релігійної групи", повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Путін підписав скандальний закон про екстремізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути