середа, 12 червня 2013 18:41

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

Волинська трагедія не була геноцидом, - радник польського президента

Волинська трагедія не була геноцидом, - радник польського президента
Фото: se.pl

Радник президента Польщі Томаш Наленч вважає, що Волинські події 1942-1945 років доречніше називати "етнічними чистками", ніж "геноцидом".

Про це він заявив в інтерв'ю польській газеті Rzeczpospolita.

"Це була етнічна чистка, яку здійснювали способами схожими на геноцид, але яка з ним нічого спільного не мала", - стверджує історик.

За його словами, люди, які поважають своє майбутнє і сьогодення не можуть уникнути того, щоб не говорити правду про своє минуле.

На думку радника Броніслава Коморовського, правда про те, що сталося майже 70 років тому на Волині не повинна впливати на сучасні відносини України та Польщі.

Він назвав тогочасні події "дуже страшним злочином", оскільки, за оцінками польських істориків, тоді загинуло близько 100 тис поляків.

"Тоді на Волині українські націоналісти виганяли і вбивали поляків, які жили на тій землі. Декому все ж вдавалось втекти. Це, без сумніву, були етнічні чистки тієї території, яку українці вважають частиною неподільної, незалежної України", - заявив Томаш Наленч.

Він радить депутатам польського сейму негайно взяти до уваги цю справу історичної резолюції, а не вирішувати проблему голосуванням "за кількістю жертв".

"Кримінальна стратегія українських націоналістів полягала в тому, щоб розділити між собою два народи великою рікою крові. Тоді їм це вдалося. Але неприпустимо було б, якби це повторилось в українсько-польських відносинах сьогодні", - підсумував радник польського президента.

Зараз ви читаєте новину «Волинська трагедія не була геноцидом, - радник польського президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

203

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути