пʼятниця, 31 серпня 2007 16:44

Власті Риги заборонили проведення "Російського маршу"

Комісія зі зборів, ходів і пікетів Ризької думи в п"ятницю вирішила заборонити планований на 8 вересня "Російський марш". Його організатори союз "Батьківщина" і Латвійська націонал-демократична партія (ЛНДП) збиралася вивести на вулицю близько 500 людей, щоб вимагати надання латвійського громадянства негромадянам, забезпечити права на здобуття освіти російською мовою та надання російській мові статусу офіційної.

Як повідомив журналістів представник комісії Гірт Аушкапс, який брав участь в засіданні ЛНДП Євгеній Осипов не зміг відповісти на конкретні питання, що стосуються проведення маршу. З цього був зроблений висновок, що побоювання щодо проблем з безпекою є обґрунтованими, відзначив Аушкапс.

У свою чергу Осипов сказав журналістам, що обґрунтування у відмові ходу було непереконливим і ґрунтувались тільки на порівнянні маршу з подібним заходом в Москві. Він підкреслив, що це є порушенням прав і свобод людини, особливо з урахуванням того, що колишнім латиським легіонерам дозволяють 16 березня збиратися і влаштовувати ходи.

ЛНДП не дозволяють виразити "звичайний, мирний протест", стверджує її лідер. Він має намір оскаржити рішення комісії і продовжуватиме підготовку до маршу. Якщо і суд також не дасть дозволу на ходу, організатори виберуть іншу форму протесту, мета якого - підвищення самосвідомості російських жителів. Тим самим вони хочуть "подати своїм супротивникам сигнал про те, що з цієї хвилини миру не буде", підкреслив Осипов.

За його словами, ні під час маршу, ні після нього ніяких екстремістських дій не планується - це цілком мирний захід під гаслами "Російським - російська освіта!", "Це наша країна!" і тому подібними.

Передбачається також подати до суду на міністра внутрішніх справ Івара Годманіса за його вислови про те, що активісти ЛНДП -це екстремісти, додав Осипов.

Тим часом, за словами Аушкапса, 8 вересня, крім маршу, можливі різні провокації, тому поліцейських на ризьких вулицях буде більше звичайного.

Вже повідомлялося, що Поліція безпеки (ПБ) у зв"язку з можливістю зіткнень і протизаконних дій рекомендувала Ризькій думі заборонити проведення "Російського маршу" 8 вересня.

В звернені ПБ вказано, що попередня діяльність осіб, які беруть участь в організації "Російського маршу" свідчить, що під час цього заходу "можливі популяризація ідей, що пропагують етнічну нетерпимість і свідоме сприяння конфронтації жителів різної етнічної приналежності, не виключені навіть протизаконні дії".

ПБ підкреслює, що починаючи з 2005 року в Росії і на Україні російськими націонал-радикальними організаціями проводяться заходи з ідентичною назвою і схожі формою. Проаналізувавши інформацію про проведення "Російських маршів" в цих країнах, ПБ констатувала, що всіх них мали місце активні спроби спровокувати зіткнення між учасниками маршів і їх супротивниками, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Власті Риги заборонили проведення "Російського маршу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути