вівторок, 23 липня 2013 01:13

Владі Путіна загрожує вік президента, рейтинг та кадрові проблеми - Ходорковський

Владі Путіна загрожує вік президента, рейтинг та кадрові проблеми - Ходорковський
Михайло Ходорковський. Фото: AFP

Владі Володимира Путіна в Росії загрожує вік президента, а також деякі кадрові проблеми, впевнений Михайло Ходорковський.

Колишній олігарх в інтерв'ю німецькому телеканалу N-TV повідав, що буде "після Путіна", чого він бажає Росії і чого - собі самому (переклад бесіди опублікований на сайті знаменитого в'язня), передає Newsru.com.

Торік Володимир Путін святкував ювілей - йому виповнилося 60. Ходорковський впевнений, що через 5-10 років нинішній президент втратить свою вагу як політик: його оточення буде всерйоз сумніватися у своїй захищеності через вік лідера.

Інша небезпека - це конфлікти в еліті, які можуть виникнути через низькі темпи зростання економіки. Серйозна загроза також - падіння рейтингу, вважає Ходорковський. Небезпечні для Путіна і силовики, якщо президент втратить над ними контроль. Остерігатися еліті слід також "локальних криз", які виникають через управлінські помилки, некваліфіковані кадри і погіршення зворотного зв'язку.

"Після Путіна тепер вже, боюся, неминуча криза. Важливо, щоб демократичні сили підійшли до неї підготовленими до створення нормальних інститутів правової, демократичної держави. Підготовленими і організаційно, і ідеологічно", - підкреслив Ходорковський. Нинішній режим колишній олігарх критикує за "незмінюваність" влади, "що ставить себе поза критикою, поза незалежного контролю".

Ходорковський, вже 10 років перебуває у в'язниці, зміг відповісти на питання, як змінилася країна за минулі роки: "Частина людей стала сильно багатшими, у містах багато нового побудовано, більше приїжджих з країн-сусідів. На жаль, режим став жорсткішим, авторитарніше. Громадянських свобод менше, але люди активніше ними користуються ".

У цілому Ходорковський бажає Росії "європейського майбутнього", "щоб ми перестали ставити над собою експерименти".

"Очікую, що ми залишимося федерацією, але з сильним місцевим самоврядуванням, яке стане ключовою ланкою виконавчої влади, - пояснив Ходорковський. - Очікую, що деспотичні повноваження президента будуть в значній мірі перерозподілені між урядом, парламентом і судовою владою, а сам президент збереже роль верховного арбітра, модератора суспільних процесів, гаранта Конституції. І, головне, очікую регулярної зміни влади за результатами чесних виборів і сильною ролі опозиції в контролі за державою ".

Для себе засуджений бажає не так багато, як для країни: "Тільки повернення до сім'ї". На питання про подальші плани Ходорковський міркувати відмовився. "Коли вийду за паркан - тоді і буду думати. А поки- рано".

Про свою роль політично значущої фігури, "ув'язненого номер один" Ходорковський висловлюється стримано: "Вийшло так, що я став символом і для друзів, і для ворогів. Це не мій вибір, а доля. Хотілося б" здати вахту ", але поки не виходить ".

Зараз ви читаєте новину «Владі Путіна загрожує вік президента, рейтинг та кадрові проблеми - Ходорковський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути