Ексклюзиви
вівторок, 09 листопада 2021 15:32

Власникам фейкових Covid-сертифікатів обіцяють амністію, але є умова

Власникам фейкових Covid-сертифікатів обіцяють амністію, але є умова
В Україні розробляють правові норми звільнення від кримінальної відповідальності тих, хто купив підроблений сертифікат. Фото: t.me/mintsyfra

В Україні розробляють правові норми звільнення від кримінальної відповідальності тих, хто купив підроблений сертифікат, але не користувався ним і хоче справді вакцинуватися.

Норми оприлюднять найближчими днями, повідомив під час брифінгу сьогодні, 9 листопада, голова Національної поліції Ігор Клименко.

"Це для тих, хто купив сертифікат і хоче справді вакцинуватися. Міністерство охорони здоров'я, Верховна Рада, Нацполіція, МВС розробляють правові підстави, у який спосіб людині уникнути в цьому разі кримінальної відповідальності", - сказав Клименко.

Додав, що десятки й сотні людей оступилися. І місяць чи два тому зробили такі сертифікати. Їм потрібно повідомити про це й сказати, де саме придбали фальшивку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17-річний підробив "Дію" і створив найбільший канал розповсюдження фальшивки

"Якщо людина не скористалася підробленим сертифікатом - має прийти й зізнатися. Ми маємо нині напрацювати правовий механізм, який дасть людині змогу уникнути відповідальності. А також виявити фізичну чи юридичну особу, яка виготовляла й передавала цей сертифікат", - пояснив Клименко.

За його словами, за тиждень поліцейські відкрили 118 кримінальних проваджень за виготовлення та використання підроблених Covid-сертифікатів. Найбільше такої підробленої документації правоохоронці виявляють під час перетину громадянами кордону. Зокрема в аеропортах.

Також він додав, що за минулий тиждень за скоєння вказаних кримінальних правопорушень поліцейські повідомили 20 підозр. Також 20 обвинувальних актів уже направили до суду.

Народні депутати хочуть посилити кримінальну відповідальність за підроблення документів про вакцинацію. Покарання загрожує як тим, хто виготовлятиме "липові" документів, так і тим, хто купуватиме фальшивки.

За використання підроблених документів щодо вакцинації проти "особливо небезпечних інфекційних хвороб" пропонують карати штрафом від 17 тис. грн до 34 тис. грн або обмеженням волі до двох років.

За внесення медпрацівником неправдивої інформації про вакцинацію до медичної документації пропонують карати штрафом від 34 тис. грн до 68 тис. грн або позбавленням волі до двох років.

Виготовлення задля збуту й збут підроблених документів про вакцинацію хочуть карати штрафом 85 тис. грн до 170 тис. грн або позбавленням волі на до трьох років.

Зараз ви читаєте новину «Власникам фейкових Covid-сертифікатів обіцяють амністію, але є умова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути