вівторок, 29 вересня 2009 08:59

Влада Каліфорнії підготує запит про екстрадицію Поланські

Влада Каліфорнії підготує запит про екстрадицію Поланські

Влада американського штату Каліфорнія підготує формальний запит про екстрадицію режисера Романа Поланскі зі Швейцарії до США протягом двох місяців, повідомив на прес-брифінгу в понеділок заступник офіційного представника держдепартаменту США Філіп Кроулі.

Поланскі, що має подвійне польсько-французьке громадянство, був заарештований поліцейськими в суботу, 26 вересня, коли прибув на кінофестиваль в Цюріху, де йому повинні були вручати нагороду за внесок в світовий кінематограф. Режисер звинувачується в інтимному зв"язку з 13-річною Самантою Геймер в 1977 році. У 1978 році Поланскі залишив США, щоб уникнути тюремного ув"язнення. Режисер, що живе у Франції, не їздив до Америки і уникав візитів до Великої Британії, побоюючись можливої екстрадиції.

"Що стосується більшої частини цієї справи, то я адресую вас до влади Каліфорнії та міністерства юстиції - це те, що стосується юридичної частини. Пройде якийсь час - гадаю, що два місяці - доти, поки штат Каліфорнія підготує формальний запит про екстрадицію", - сказав Кроулі.

Він підкреслив, що роль держдепартаменту в справі Поланскі зведеться до простої перевірки запиту про екстрадицію на предмет його відповідності договору про екстрадицію, що існує між США і Швейцарією.

"Я думаю, що зараз йдеться про попередній запит, зроблений штатом Каліфорнія. Думаю, що здійснені дії були засновані на ньому - для цього існує спеціальна юридична термінологія. Але я вважаю, що буде докладніший, офіційний запит на екстрадицію. Ми перевіримо його, щоб переконатися в тому, що він відповідає договору про екстрадицію, що існує у нас зі Швейцарією", - вказав Кроулі.

Заступник офіційного представника держдепартаменту відмовився коментувати інформацію про лист, який нібито відправив держсекретареві США Хіларі Клінтон її французький колега Бернар Кушнер.

"Якщо він відправив лист, то я надам міністрові описувати його зміст", - сказав Кроулі, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Влада Каліфорнії підготує запит про екстрадицію Поланські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути