Ексклюзиви
середа, 05 березня 2008 12:23

Візит голови КНР до Японії відкладається через скандал з отруєними китайськими пельменями

Скандал з постачанням до Японії отруєних китайських напівфабрикатів призвів до перегляду термінів візиту голови КНР Ху Цзіньтао, приїздові якого в Токіо надають історичне значення, оскільки нинішній лідер Китаю жодного разу не відвідав Японію. Як повідомили офіційні джерела, обидві сторони приступили до вивчення питання про те, щоб візит, який планувався на квітень, відкласти на пізніший термін, тобто на травень.

Прем"єр-міністр Японії Ясуо Фукуда сказав сьогодні, що швидке вирішення проблеми з виявленням отрути в заморожених китайських пельменях відповідає інтересам обох країн.

Офіційний японський уряд заявляє, що ця проблема не пов"язана з ходом підготовки візиту Ху Цзіньтао.

Скандал вибухнув у січні цього року, коли 10 людей в різних частинах Японії було госпіталізовано з симптомами гострого харчового отруєння після вживання китайських пельменів.

У ході лабораторної перевірки в них було виявлено токсичну речовину - метамідофос, яка в Китаї використовується для знищення комах. Вважається, що отрута була додана в процесі або після виготовлення пельменів, оскільки її концентрація в декілька сотень разів перевищувала рівень, можливий у разі недостатньої обробки продуктів.

В результаті інциденту в Японії не тільки перестали купувати китайські напівфабрикати, але також різко впав попит взагалі на всю продовольчу продукцію з КНР.

Розслідуванням цієї справи японські правоохоронні органи займаються спільно з китайськими, але останнім часом між ними виникли розбіжності. Китайці звинуватили японських колег в недостатній співпраці.

Ху Цзіньтао жодного разу не був в Японії як лідер держави в основному через те, що глава японського уряду в 2001-06 рр. Дзюнїтіро Коїдзумі  регулярно відвідував синтоїстський храм Ясукуні, який Пекін вважає символом мілітаризму. В результаті до кінця 2006-го року політичний діалог між країнами був майже повністю припинений.

Ясуо Фукуда, що став прем"єром минулого вересня, проголосив відновлення відносин з Китаєм одним із дипломатичних пріоритетів. У грудні він сам побував у Пекіні з візитом, який місцеві ЗМІ називали "настанням весни" у відносинах з Китаєм, передає ИТАР-ТАСС.
Зараз ви читаєте новину «Візит голови КНР до Японії відкладається через скандал з отруєними китайськими пельменями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути