субота, 25 травня 2019 10:20

Віряни Російської церкви в Україні чекають, що томос не спрацює - Журавель

Автор: Валерія Радзієвська
 

В Західній Україні плекати українські традиції набагато легше, але "насєлєнія" вистачає і там. Це люди, які чекають реваншу, сподіваються, що і томос на спрацює, - говорить музикант і художник Юрій Журавель. Він є членом спільноти програми "Захисник віри", яка допомагає в правовому полі релігійним громадам і церквам переходити з одного підпорядкування в інше.

В Україні дуже багато звезеного населення. Вся майже Східна Україна. На західній Україні плекати українські традиції було набагато легше, але "насєлєнія" вистачає і в нас у Рівному. Це люди, які чекають реваншу, сподіваються, що і томос на спрацює.

Бачу, що на рівнях обласних адміністрацій є дуже багато саботажу і гальмування роботи. Тобто, таке відчуття, що люди чекають, що хтось дасть відмашку, і можна потім іти назад.

Представники московського патріархату добре знають шпарини, за які можна вчепитися, і тому людей треба вчити.

Автор: Валерія Радзієвська
 

Тим більше, що на західній Україні багато церков Московського патріархату.

Весь Почаїв - це московський патріархат, їх там дуже багато. Це потужні осередки "русского мира". Вся Почаївська лавра була колись греко-католицька. Там пролилося дуже багато крові.

У нас в Рівному стоїть Собор Всіх волинських святих, який на у великодню ніч торік навіть пускав салюти. Мер кілька разів наголошував, що є бійці, психіка яких чутлива до таких речей. А тут о 4 ночі на Великдень у соборі стріляють салютами. До речі, цей храм присвячений "поверненню" православ'я Почаївській лаврі. Це таке ж "повернення", як і "повернення" Криму до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет звинуватив Епіфанія у зраді

Тобто велика частина людей, які чекають реваншу, це віряни Російської церкви?

Мені здається, що вони навіть не усвідомлюють, якому патріархату вони належать. Для них церква та й церква, хрест зверху стоїть, вони моляться. Їм здається, що батюшки - це авторитети, прямі посередники з Богом. Тому люди навіть слухаються їхніх настанов за кого голосувати.

Автор: Валерія Радзієвська
 

Я "вірянин різдвяно-пасхального приходу", ходжу до церкви двічі на рік, але мені здається, що багатьох ревних вірян дуже легко зробити представниками руського світу. При тому, що на Тернопільщині, на Волині і Галичині люди україномовні, однак вони не помічають, що стають адептами російського фронту.

Інтерв'ю з Юрієм Журавлем читайте у свіжому номері журналу Країна.

Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування щодо того, до якої конфесії або релігії себе відносять українці.

48,8% респондентів відносять себе до Православної церкви України. 16,3% вважають православними без конкретизації патріархату, а 14,2% - є прихожанами церкви Московського патріархату.

8,8% опитаних визнали себе греко-католиками, 4,3% - атеїстими. Решта не визначились або назвали інші конфесії.

Зокрема, 54,2% респондентів позитивно сприймають створення Православної церкви України і надання їй томосу. Ще 31,2% мають нейтральне ставлення.

Негативно ставляться до цього – 10,9%.

Зараз ви читаєте новину «Віряни Російської церкви в Україні чекають, що томос не спрацює - Журавель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути