понеділок, 18 травня 2009 08:52

Військові в Нігерії звільнили чотирьох українських заручників

Військові в Нігерії звільнили чотирьох українських заручників

Нігерійські військові під час спецоперації проти угрупування "Рух за звільнення дельти Нігера" врятували чотирьох громадян України, які знаходилися в заручниках у бойовиків, повідомляє військове командування Нігерії.

За даними агентства "Рейтер", звільнені заручники знаходяться в місті Варі. Коли саме вони були викрадені, - наразі невідомо.

"В ході нашої пошуково-рятувальної операції військовослужбовці врятували сьогодні в районі річки Кунукунума в штаті Дельта чотирьох українських заручників. Вони зараз з нами в (місті) Варі", - сказав в неділю представник військового командування Нігерії полковник Рабі Абубакар (Rabe Abubakar).

Бойовики угрупування "Рух за звільнення дельти Нігера" нападають на об"єкти нафтової індустрії, а також викрадають з метою отримання викупу людей, зокрема співробітників іноземних нафтових компаній.

За останні декілька років в полоні у них побували більше 200 іноземців.

Невідомо, коли були викрадені звільнені українці.

15 травня 2009 р. нігерійські військові розпочали операцію проти повстанського угрупування "Рух за звільнення дельти річки Нігер". Бойовики у відповідь на дії урядових військ підірвали нафтопровід і газопровід на півдні Нігерії.

Як повідомлялося, угрупування "Рух за звільнення дельти Нігера" (MEND) повідомило про підрив нафтопроводу і газопроводу в районі населеного пункту Еськравос на півдні Нігерії, передає Reuters. "Ми знову почали нападати на нафтову інфраструктуру. Основний нафтопровід і газопровід, які недавно полагодили, підірвані", - заявили один з бойовиків угрупування.

У свою чергу, урядові війська з використанням вертольотів і катерів здійснили напад на декілька таборів бойовиків. Напередодні, під час цих операцій, військові звільнили 8 філіппінців і 4 нігерійців, захоплених членами MEND на судні MV Spirit.

"Рух за звільнення дельти Нігера" стверджує, що веде боротьбу за справедливий розподіл нафтових доходів.

Нагадаємо, що з 2006 р. в південному регіоні країни, де зосереджена більшість нафтопромислів, регулярно відбуваються напади на нафтові об"єкти і викрадення співробітників видобувних компаній. Видобуток нафти в Нігерії, що складав до недавнього часу близько 2,5 млн. баррелів на день, скоротився через підриви нафтопроводів і розкрадання до 2,1 млн. барелів, а обсяги експорту скоротилися на 25%. Неспокійна обстановка в Нігерії називається аналітиками серед основних причин зростання світових цін на нафту.

У травні ц.р. президент країни Умару Яр"адуа заявив, що через скорочення обсягів видобутку нафти країна може втратити лідерство в цій галузі на африканському континенті.

За матеріалами РИА Новости, РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Військові в Нігерії звільнили чотирьох українських заручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути