четвер, 27 грудня 2007 14:49

Війна з тероризмом обходиться США в 15 мільярдів доларів в місяць

За останніми оцінками, США щомісячно витрачають на війну з тероризмом 15 млрд доларів. Саме у таку суму обходяться операції в Іраку і Афганістані, а також інші заходи у боротьбі з екстремістами, заявив 18 грудня сенатор Тед Стівенс, активний прихильник військової присутності в Іраку. Одні лише озброєні сили витрачають кожного місяця 4,2 млрд.

Республіканець Тед Стівенс представляє в американському сенаті штат Аляска і входить в підкомісію по витратах комітету з оборони. Вказану інформацію він озвучив, коли виступав за виділення 70 млрд доларів з бюджету на бойові дії в Іраку і Афганістані. Як не дивно, мова його багато в чому залишилася непоміченою.

Запити Пентагону продовжують рости - в 2008 фінансовому році він захотів виділити 189,3 млрд доларів на боротьбу з тероризмом. Прес-секретар відомства, проте, не змогла підтвердити слова Стівенса. По даним на кінець минулого фінансового року (він завершився у вересні), в місяць витрачалося 11,7 млрд. Проте в листопаді число американських військовослужбовців в Іраку досягло 180 тис. чоловік, а витрати збільшилися, так що експерти визнають оцінку Стівенса достовірною.

За словами Стівенса, 70 млрд доларів будуть витрачено за півроку, до 31 березня, і законодавцям знову доведеться обговорювати військовий бюджет. На той час командувач військами в Іраку Девід Петреус і посол США в країні Райан Крокер зобов"язані знов виступити перед конгресменами із звітом про ситуацію на фронті.

Пентагон наперед попереджав, що вартість війни буде рости. Ще в січні заступник міністра оборони Гордон Інгленд повідомив бюджетну комісію палати представників, що витрати незабаром збільшаться. За його словами, через чотири роки після початку бойових дій доводиться міняти дорогі машини - вертольоти, літаки і бронетехніку - на нові. Пентагон прагне витратити засоби на закупівлю озброєнь зараз, відзначають експерти, оскільки надалі фінансування можуть понизити.

11 місяців тому представники міністерства оборони стверджували, що війна в Іраку і Афганістані в 2007 фінансовому році буде коштує 9,7 млрд доларів в місяць. Таким чином, військові помилилися на два мільярди.

2008 рік загрожує ще значнішими витратами. По 300 доларів тепер платитимуть іракським рекрутам, що беруть участь в програмі озброєння місцевого населення, - всього таких бійців 69 тис. Ще 587 млн., як повідомив Стівенс, піде на перекидання спорядження до Іраку і Афганістану з інших американських баз. На захист від мін, від яких гине велика частина солдатів, в 2008 році піде 4,3 млрд доларів. Військова розвідка обійдеться в 3,7 млрд, наводить дані The Washington Post.

Зараз ви читаєте новину «Війна з тероризмом обходиться США в 15 мільярдів доларів в місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути