Ексклюзиви
середа, 17 березня 2021 17:26

Везли тіло в морг і розповідали анекдоти

Везли тіло в морг і розповідали анекдоти
Сергій Дмитрієв тимчасово виконує обов'язки голови Синодального управління медичного капеланства Православної Церкви України. Фото: Тарас Подолян

Медичне капеланство працює у всіх країнах світу. Рік тому його вирішили запровадити і в Україні.

Тимчасовий виконувач обов'язків голови Синодального управління медичного капеланства Православної церкви України Сергій Дмитрієв розповів, чому це важливо.

"Проєкт медичного капеланства - це перехід на ще вищий рівень служіння представників релігійних організацій у медичних закладах. Така практика є у всіх європейських країнах. Медичне капеланство - це про одужання людини, про дотримання етичного кодексу, про нормальне ставлення лікарів до пацієнтів, і навпаки. Медичний капелан працює з хворими, родичами, медичним персоналом. В Україні хочемо впровадити його за рік-два", - сказав він.

"Особливо важливе медичне капеланство у сфері паліативної допомоги. Нещодавно випустили книжку для священників про паліативну допомогу. У ній є розділ - супровід тіла після смерті. Ми за те, щоб людина помирала гідно. Я 12 років працював у лікарні. Медсестри звикають, що їм щодня доводиться возити померлих у морг. Якось побачив, як везли тіло й розповідали анекдоти. Підійшов і сказав: "Тіло треба перевозити гідно. Якщо ви віруючі, то про себе читайте молитву. Якщо ні - то робіть це мовчки, віддайте пошану людині, яка померла". Це важливо, бо так виховується суспільство", - додав Сергій Дмитрієв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У церкві спилював опалення. Взяв трубу та рушив на мене"

Повне інтерв'ю з ним читайте у свіжому випуску журналу "Країна".

Історія служіння священників при лікарнях сягає кількох століть. Разом з тим, професійне капеланство почало розвиватися близько 100 років тому. Одним з "батьків" професійного лікарняного капеланства вважається служитель Конгрегаціоналістської церкви США преподобний Антон Теофілус Бойзен.

Зараз ви читаєте новину «Везли тіло в морг і розповідали анекдоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути