пʼятниця, 18 жовтня 2019 19:20

Верховна Рада прийняла важливий закон про ГТС

Верховна Рада прийняла важливий закон про ГТС
Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №2239-1 про ГТС. Фото: Politeka

Парламент прийняв у першому читанні законопроект, необхідний для анбандлінгу Нафтогазу - відокремлення управління газотранспортною системою від Нафтогазу.

Анбандлінг Нафтогазу дозволить укласти новий договір про транзит за європейськими правилами. Законопроект підтримали 286 депутатів. Про це повідомляє Hromadske.

Документ пропонує внести зміни до низки чинних законів України. Законопроект дозволить створити незалежного оператора газотранспортної системи, який не буде належати Нафтогазу. На підтримку цього закону виступали у Нафтогазі, уряді та у Європейському енергетичному співтоваристві.

"Я вдячний депутатам, які зробили надважливий для країни крок. Цю тему парламентарі попередніх скликань не наважувались навіть обговорювати. Після ухвалення законопроекту Верховною Радою Україна отримає можливість ефективно завершити процес анбандлінгу і посилить свої позиції на переговорах щодо продовження транзиту", — прокоментував рішення Ради голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз підготував новий позов Газпрому: подробиці

Як зазначили урядовці та автори законопроекту, його ухвалення не передбачає приватизацію, концесію чи будь-які інші дії з українською ГТС. Вона залишиться виключно у державній власності.

Після 1 січня 2020-го Росія хоче продовжити на рік транзит газу для України. У РФ можуть продовжити договір на тих юридичних умовах, які є, про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада прийняла важливий закон про ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути